Tri neodoljive slastice koje ne smijete propustiti u Pragu

@thetravellingfrenchy

Putovanja su iskustva gdje je u fokusu uživanje i uzimanje samo najboljeg od mjesta na kojemu se nalazimo. Gastro užitak je pritom u samom vrhu prioriteta koja će svaki pravi zaljubljenik u putovanje poželjeti istražiti i okusiti. Autentični okusi s prizvukom lokanih priča, neprocjenjiva su vrijednost svakog putovanja.

Jedan od gradova bogate turističke ponude i tradicije, zasigurno je zlatni Prag. Osim zapanjujuće kulturne baštine, ovaj grad nudi pregršt doživljaja koji ostaju zauvijek sačuvana kod posjetitelja ovog divnog grada. Uz sve blagodati koje Prag nudi, posebno je privlačna i njegova gastronomija nadaleko poznata u cijelom scvijetu.

U nastavku donosimo tri slastice koje nikako ne smijete propustiti kada doputujete u Prag.

Trdelnik

Nećete imati problema s pronalaženjem trdelnika u Pragu, budući da su doslovno svugdje. Ovo valjano tijesto zapravo potječe iz Mađarske i može se kupiti diljem Europe, ali su Česi doista ovladali umjetnošću izrade, a trdelnik je postupno postao njihova najpopularnija ulična hrana.

Ovu neodoljivu slasticu možete naći uglavnom na tržnicama u Pragu (Staromestske Namesti je najpopularnija). Sastoji se od komadića dizanog tijesta koje se ručno valja u tanak oblik zmije. Tijesto se zatim okreće oko metalnog valjka i umoči u mješavinu šećera, vanilije, orašastih plodova i cimeta. Nakon toga valjak se stavlja preko vatre i valja se dok se tijesto ne skuha. Testo tamo peče dok ne dobije zlatni ton, a otapanje šećera stvara neku vrstu hrskave karamelne kore. Trdlo se mora jesti svježe i vruće, pa se poslužuje izravno s roštilja.

@aggi.king

Štrudla

Austrijanci nisu jedini narod koji je potpuno zaljubljen u štrudlu od jabuka. Slastica poznata pod nazivom “Jablecny Zavin” je nešto najbolje u Češkoj Republici, i također nećete imati problema s pronalaženjem ovih slasnih zalogaja na ulicama Praga. Slojevito tijesto, obično punjeno naribanim jabukama, cimetom i grožđicama osvaja svojom dekadencijom. Njena priprema uključuje lisnato tijesto sa slatkim punjenjem. Nakon pečenja, rola se reže na velike kriške koje se tradicionalno poslužuju uz vruće s domaćom šlagom i kremom od vanilije. Punjenje od jabuke je najčešće, naći ćete mnogo zanimljivih krema i punjenja. Vrlo je popularna i verzija od svježeg sira i marelica. Kušajte ove ukusne štrudle u kafiću Savoy na adresi Vítězná 124/5. Lijep interijer nouveaua i savršena usluga ovog mjesta pretvorit će vaše gurmansko iskustvo u novu dimenziju uživanja.

@vanessaortynsky

Medena pita

Tradicionalni desertni medovnik ili medena pita je višeslojni desert ispunjen medom, koji će zadovoljiti vašu žudnju za slatkim.

Naravno da je njen glavni sastojak med, no spoj kreme, slatkoće i cimeta je pravo slavlje okusa koje se topi u ustima. Zapravo, u osnovi kolača nalaze se slojevi spužvastog tijesta od brašna, maslaca, jaja, meda, šećera i orašastih plodova. Ovi slojevi se izmjenjuju s ukusnim punjenjem od karameliziranog mlijeka – češke varijante južnoameričkog deserta “Dulce de Leche”. Nakon što je torta gotova, mora odstajati barem jedan dan u hladnjaku kako bi se svi okusi savršeno uklopili. Prije serviranja, Medovnik je obično preliven sjeckanim orašastim plodovima koji mu daju poseban hrskavi dodir slatkog okusa meda. Kušajte ovu deliciju u Mama Coffee na Vodičkova 674/6.

@theboywhobakes

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori