Sve što morate znati prije putovanja u Francusku

Svake godine Francuska i dalje ostaje među najposjećenijim zemljama svijeta. Zemlja je to koja ima mnogo toga za ponuditi, uključujući mnoge najpopularnije svjetske znamenitosti i turistička mjesta, kao i legendarnu francusku kuhinju. Prije nego što isplanirate putovanje i spakirate torbe, morate znati da Francuska ima vrlo bogatu i jedinstvenu kulturu. Da biste u potpunosti uživali u svom istraživanju, potrebni su vam kulturni uvidi i prava doza turističkog takta.

U nastavku smo izdvojili 7 stavki koje će vam pomoći u postajanju idealnog turista u prekrasnoj Francuskoj.

Naučite osnovne francuske riječi i fraze

Bez obzira da li ste za vikend u Francuskoj, na tjedan dana ili na mjesečni sastanak, nikada ne smijete zaboraviti spakirati neke osnovne francuske riječi i fraze. Zapamtite da ste u stranoj zemlji i dok mnogi Francuzi govore engleski, nikada nećete znati kada će fraze biti korisne.

Nećete morati kupiti englesko-francuski rječnik ili se upisati na tečaj francuskog jezika kako biste uživali u Francuskoj (iako bi to zasigurno pomoglo!) Ali za početak možete proći samo s nekoliko fraza poput ovih:

Bonjour – Dobar dan
Merci – Hvala!
Oui – Da
Pardon – Oprostite
S’il vous plait – Molim vas
Au Revoir – Zbogom
Je ne parle pas francais– Ja ne govorim francuski.

Naučite kada je prihvatljivo poljubiti osobu, a kada se rukovati

Za vrijeme boravka u Francuskoj, trebali biste znati kako se Francuzi pozdravljaju. U Parizu se očekuje da se prijatelji pozdravljaju poljupcem dok se stranci rukuju. I oni se ljube kad se opraštaju i to nije bilo koji poljubac. To je obično dvostruki poljubac na oba obraza.

Prilikom posjeta malim selima, očekujte da će potpuni stranci pozdraviti jedni druge “Bonjour!” na ulicama, ali nikada u Parizu ili u velikim gradovima. Zapravo, ako pokušate pozdraviti Francuze na ulicama Pariza ili Lyona, rijetko ćete, ako ne i nikada, dobiti odgovor zauzvrat.

Odvojite vrijeme za odijevanje

Budući da idete u Francusku, a poznato je da je Pariz modna prijestolnica svijeta, trebate naglasiti svoj osjećaj za modu. Nikada nemojte nositi trenirke ili kratke hlače dok šetate ulicama Pariza. Što je još važnije, nikada ne nosite takvu odjeću kada jedete u restoranima. Rijetko ćete vidjeti ljude u Francuskoj da su odjeveni u odjeću u kojoj vježbaju ili idu na plažu. Francuzi obožavaju elegantnu i decentnu odjeću i obuću. Obožavaju crnu, tamnoplavu i sivu boju, a ne vole previše upečatljive dodatke ni tešku šminku.

Istražite kultni Eiffelov toranj

Nikad niste stvarno otišli u Francusku dok niste posjetili ikonični i svjetski poznat Eiffelov toranj. Za turiste, to je neka vrsta rituala, nepisano pravilo što biste trebali učiniti kao dokaz da ste zaista kročili u Pariz. Nemojte se samo zadovoljiti gledanjem ove prekrasne strukture iz daljine ili iz hotelske sobe. Ništa se ne može usporediti s uspinjanjem na toranj.

Istražite ga tako da se popnete na vrh dizalom ili stubama. Sve u svemu, postoje tri dizala, a nalaze se na sjevernom, istočnom i zapadnom stupu koja će vas odvesti 15 metara visoko. Ako stvarno želite ići na sam vrh na 275 m, trebate promijeniti liftove na drugom katu. Ako ste za ozbiljno istraživanje, idite stepenicama.

A u duhu današnje generacije selfija, trebali biste iskoristiti mogućnost snimanja fotografije. Kada dođete kući, samo pokažite svojoj obitelji i prijateljima fotografiju. Riječi više nisu potrebne jer će fotografija govoriti sama za sebe.

Vozite se javnim prijevozom

Još jedna obaveza u Francuskoj je vožnja podzemnom željeznicom, ali i lokalnim autobusima. Vrijeme idealno za ovu pustolovinu je suton. Tada je pogled veličanstven i grad je svjetlucav. To je također jedan od najboljih načina da se osjećate kao lokalac. Samo zapamtite da podzemna željeznica ne radi 24 sata dnevno. Dakle, ako planirate putovanje kasno u noć, što zahtijeva vožnju vlakom u ranim jutarnjim satima, bolje provjerite raspored.

Osim razmišljanja o rasporedu, također bi trebali zapamtiti da morate zadržati svoju kartu do izlaznog kolodvora. Ako izgubite kartu za vlak, policija metroa će vas kazniti s 35 eura na licu mjesta.

Idite u kupovinu

Ako imate malo bogatstvo koje ste izdvojili za kupnju, dobro za vas. Grad je poput mini svijeta punog svih vrsta butika, uključujući luksuzne i dizajnerske trgovine, kao i lance trgovina. Drugim riječima, sve ćete naći u Parizu.  Međutim, ne očekujte da će trgovine biti otvorene 24/7. Iako rijetke, postoje neke trgovine koje se zatvaraju za vrijeme ručka (od podneva do 14:00 sati), a također i vikendom.

Neke od najboljih ulica za istraživanje su Rue de Rivoli, Boulevard Haussmann, Rue St Honoré, Avenue Montaigne i Boulevard Saint Michel.

Kada ulazite u trgovine ili restorane, trebate reći “Bonjour Monsieur” ili “Bonjour Madame”. To je način na koji Francuzi pozdravljaju trgovce i osoblje. Za turiste, pozdrav je sjajan način za razbiti led i poboljšati raspoloženje. Nemojte samo upasti, nego budite svjesni ljudi oko sebe. Na taj ćete način biti dobrodošli i tko zna, možda dobijete prijatelja ili dva uz put.

Isprobajte tradicionalne delicije

Kao jedna od najtraženijih gastronomskih destinacija na svijetu, Francuska ima najukusnije, raskošne i slasne namirnice.

Jednom kada sjednete u restoran, odmah stavite ubrus u krilo i držite ruke na stolu dok su laktovi izvan stola tijekom obroka. Također biste trebali imati na umu da su čaše za vino ispunjene samo na pola puta i nikada do vrha. Kruh je lomljen i nikada se ne reže. Salata se savija pomoću vilice i nikada ne reže nožem ili vilicom. Kada jedete voće, prvo ga ogulite i narežite. Prilikom rezanja sira nemojte to raditi.

Kava i čaj često se naručuju uz doručak, ali rijetko uz druge obroke. Ako morate popiti jednu kavicu u vrijeme ručka ili večere, trebali biste je naručiti nakon deserta, a ne s desertom.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori