Gradovi koje bi svaki ljubitelj knjiga trebao posjetiti

Ako volite knjige, vaš idealan odmor vjerojatno uključuje mjesta gdje možete svoju strast prema čitanju pretvoriti u pustolovinu. Postoje mnogi gradovi u svijetu koje možete posjetiti ako želite priliku za provesti vrijeme u jedinstvenim knjižarama i knjižnicama i odakle možete donijeti kući neke jedinstvene suvenire.

U tim gradovima mašta postaje stvarnost. Riječ je o mjestima gdje je književna scena živa i zaigrana, mjesta koja kriju mjesta koja potpuno oduzimaju dah.

Ako vam ovo zvuči kao putovanje kakvo biste voljeli iskusiti barem jednom u životu, pronašli smo preporuke odakle biste trebali početi svoju putujuću avanturu.

London

U Londonu ima posla za istinske bibliofile i ljubitelje velikih pisaca. Milton je pokopan u St-Giles-bez-Cripplegate, John Donne u katedrali sv. Pavla, a Christopher Marlowe u Deptfordu blizu mjesta gdje je bio izboden u kafanskoj tučnjavi.

Krenite na Poet’s Corner u Westminster Abbey gdje počivaju Tennyson, Browning, Dickens i Kipling. U Tite ulici u Chelseau, primjerice, nalazi se kuća u kojoj je Oscar Wilde jednom održao suđenje. Na 17. Gough Squareu nalazi se pak kuća u kojoj je dr. Johnson živio i radio na svom Rječniku, a u restoranima u Greece streetu u Sohou susreli su se Martin Amis, Clive James i Julian Barnes. Također se pobrinite da pregledate i antikvarijate na Charing Cross Roadu kako biste satima uživali u ogromnom izboru djela iz svih književnih epoha. Također, u muzejima (gdje je ulaz potpuno besplatan) možete pronaći stručnu literaturu po pristupačnim cijenama koja će se savršeno uklopiti u vašu kućnu biblioteku i pomoći vam da nadogradite svoje znanje iz područja koja vas posebno zanimaju.

Buenos Aires

Buenos Aires je grad s najviše knjižara po glavi stanovnika, odnosno ovdje ih se smjestilo ukupno 690. Među njima je nekoliko pravih dragulja. Na primjer, knjižara El Ateneo Grand Splendid proglašena je drugom najljepšom na svijetu 2015. godine od strane Guardiana.

El Ateneo je nekada bila kazalište dok početkom 2000-ih nije pretvorena u knjižaru. Ona se prostire na 21.000 kvadratnih metara i još uvijek ima fascinantne stropne freske i kipove.

Godišnji sajam knjiga ovdje privlači više od milijun ljudi gradu, a Buenos Aires je bio dom mnogim predivnim piscima poput Roberta Arlta, Julia Cortazara i Adolfa Bioya Casaresa i Borgesa, koji je bio jedan od najvećih pripovjedača 20. stoljeća.

St. Petersburg

Kulturno središte carske Rusije, St. Petersburg je bio dom mnogim velikanima ruske književnosti od Lermontova i Tolstoja do Nabokova prije nego što je napustio Rusiju. Ovdje možete posjetiti mjesta gdje je Rodion Raskolnokov nacrtao ubojstvo Alyone Ivanovne u Zločinu i kazni Dostojevskog, prije odlaska u Puškinov muzej gdje je otac ruske poezije živio dok nije poginuo u dvoboju. A tu su i ulice i mostovi na kojima Gogoljevi likovi susreću nesreću, gdje major Kovalyov lovi svoj nestali nos te gdje je Akaky Akakievich opljačkan.

Stockholm

Glavni grad Švedske je dugo bio dom velikim piscima poput Strindberga i Eyvinda Johnsona. Uspon žanra skandinavskog noira čini ga posebno zanimljivim mjestom za ljubitelje knjiga. Stockholm je bio dom i Stiega Larssona, autora trilogije Millennium uključujući Djevojku s tetovažom zmaja.

U Gradskom muzeju, doduše, postoji izložba posvećena knjigama i spomenutim lokacijama u Stockholmu.

Također, možete se uputiti u Nacionalnu knjižnicu Švedske gdje možete vidjeti izvanredan Codex Gigas ili “Devil’s Bible”. To je najveći srednjovjekovni rukopis koji postoji.

Pariz

Teško je pronaći grad s bogatijom književnom poviješću od Pariza. To je grad u kojem su slavni pisci poput F. Scotta Fitzgeralda i Ernesta Hemingwaya proveli dane i napisali neka od svojih najpoznatijih djela.

Na adresi 102 Boulevard Haussmann naći ćete stan u kojem je Marcel Proust živio u svojoj sobi i napisao A la recherché du temps perdu.

Prošećite oko groblja Père Lachaise, Montmartre i Montparnasse i naći ćete mjesta gdje počivaju Oscar Wilde, Baudelaire, Zola, Stendhal i de Nerval.

Još od 19. stoljeća Pariz je bio centar umjetnika i pisaca, osobito u 20. stoljeću kada su veliki francuski i američki pisci poput Hemingwaya, Gertrude Stein, Joyce i F. Scott Fitzgeralda hrlili u francusku prijestolnicu. Shakespeare i Company posjećivali su knjižaru, na Rue de l’Odeon, koja je sada na Rue de la Bucherie.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori