Destinacije koje bi svaki foodie trebao posjetiti bar jednom u životu

A post shared by Irina (@irinahp) on


Foodie kultura prisutna je na svjetskoj sceni više od trideset godina i iza sebe krije pravu filozofiju življenja. Iako poznata rimska poslovica glasi “Jedite kako biste živjeli, ne živite kako biste jeli” ima nešto čarobno u hrani. Ono nešto što nas čini sretnima. To jako dobro znaju strastveni foodies kojima ne samo da je važno da hrana koju konzumiraju bude ukusna, lijepo poslužena, već se oni bave najsitnijim detaljima vezanima uz jelo koje jedu. Važno im je odakle su namirnice, kako su uzgojene, koja je i kakva povijesna priča iza hrane koju jedu, kome je bila namijenjena i na koji način je probila granice.

Najbolji način za upoznavanje pravih delicija je posjetiti mjesto njihovog nastanka i istražiti sve zanimljivosti koje ih čine toliko posebnima. Neka su mjesta prava riznica specijaliteta koji su postali omiljeni diljem svijeta. Te kolijevke gastro užitaka privlače milijune turista koji s velikom strašću posjećuju lokalne restorane, tržnice i ulice gdje mogu potpuno očarani uživati u posebnostima svojih najdražih jela, ali i upoznati se s posve novima. Također, omiljene destinacije koje foodies posjećuju nude i tečajeve kuhanja uz zanimljive lokalne chefove koji će od pripremanja hrane napraviti pravu atrakciju.

Krakov, Poljska

Tko ne zna za tradicionalnu kobasicu i ražnjiće s lukom koji su zaštitni znak Krakova? A bijele kobasice? Obavezno je kušati mekano meso s mirisnim začinima i uživati u tim poljskim specijalitetima u prirodnom okruženju ovih jednostavnih, a toliko popularnih jela. Kobasice se mogu pronaći i u kuhanim jelima po brojnim krakovskim restoranima. Također, ovaj grad je poznat po mliječnim barovima koje nikako ne treba izostaviti u itinerariju. Oni su idealno mjesto za doručak jer tu za razumnu cijenu možete kušati tradicionalni poljski kolač od sira, popiti čašu mlijeka sa slamkom ili jogurt, a poslužuju se i jaja kao više nego dovoljna doza proteina potrebna za šetnju i razgledavanje krakovskih znamenitosti. Od kuhanih jela posebno je popularan žurek, odnosno juha od raži u koju se još dodaju krumpir i gljive. Nezaobilazne su i juhe od cikle, kiselog vrhnja i gljiva. Također, Poljaci posebno uživaju u mesu, a preporuka je probati pečenu svinjetinu s umakom od šljiva- pieczony schab kao i pečenu patku s gljivama. Ovdje foodie dolaze probati i vrhunske deserte kao što su pite, knedle i voće u čokoladi. Gastro izbor je ogroman, a ni izbor piva ne zaostaje.

Atena, Grčka

Predivna mediteranska prehrana u Ateni posebno dolazi do izražaja. Miris mješavine mediteranskih začina i cimet širi se ulicama grčke metropole. Poseban je naglasak na janjećem i goveđem mesu, no nećete ostati razočarani ni ukoliko se odlučite za bilo koju drugu opciju jer Grci su poznati foodie virtuozi. Vrlo kvalitetan suvlaki možete pojesti i u streetfood varijanti kao i u brojnim restoranima i tavernama u Ateni. Riječ je o sočnim ražnjićima kojima poseban okusa daje kombinacija limunovog soka, maslinovog ulja, mente, luka i mesa koje se topi u ustima. Ako ste ljubitelj gyrosa, onda definitivno morate probati verziju spremljenu po tradicionalnom receptu na mjestu gdje je i nastao ovaj poznati streetfood miljenik. A u Ateni ćete uživati i u fenomenalnim mediteranskim salatama, grčkom jogurtu i voću koje je slađe nego bilo gdje na svijetu.

A post shared by Johanna 🌙 (@jojoscherbatsky) on

Kopenhagen, Danska

U centru grada ovdje možete kušati paleo hranu, kremaaste smoothije i peciva koja su uvijek topla i hrskava. Ovdje foodies dolaze isprobavati najbolju sinergiju organskih vina s hranom božanstvenog okusa. Nordijski riblji specijaliteti u Kopenhagenu će vas ostaviti bez daha. Restorani s hranom bez aditiva, sirova hrana bez dodatka šećera, beskvasni kruščići i još cijela paleta neobičnih i preukusnih specijaliteta ovdje potpuno očarava. Danci vole sami pripremati hranu pa ćete u supermarketima i na tržnicama naići na odličan izbor svježih sezonskih namirnica. A za sladokusce u brojnim pekarnicama, slastičarnicama i barovima uživat ćete u fantastičnim kombinacijama.

Istanbul, Turska

Poznavatelji hrane kažu da je turska kuhinja najbolja na svijetu. Raznolika je i bogata. U Istanbulu ćete se nauživati najrazličitijih sarmica od vinove loze do kupusa, donor i šiš kebab je bez konkurencije iako ga ima u svakom kutku svijeta. Kolači, lokum i razne slastice natjerat će vas da jedete još i još, iako vam ni prvi zalogaj nije bio nužan. Čajevi, sladoled, kava pa čak i pivo sveje jednostavno savršeno.

A post shared by @istanbul (@istanbul) on

Lisabon, Portugal

Doživljaj dok jedete slavni kolač pastel de Belem, lisnato tijesto punjeno kremom uz pogled na more i žuti tramvaj teško je prepričati. Također, tradicionalna slastica pasteis de nata ili pasteis de belem jelo je koje se ne propušta u Lisabonu. Ovdje možete uživati u bakalaru koji se priprema na više od deset različitih načina, a miris različitih vrsta ribe jasno će vam  dati do znanja da se nalazite u morskom šarmantnom gradu koji je jedna od najpopularnijih destinacija putoholičara diljem svijeta. Foodies će posebno biti oduševljeni načinom na koji se ovdje priprema orada, a srdele su drugo ime za snack koji se konzumira bilo kada i bilo gdje. Srdela je zapravo i simbol Lisabona. Biftek u umaku od maslaca i kikirikija u središtu Lisabona jelo je koje se ovdje ne propušta.

A post shared by Stephanie (@voxielle) on


Budimpešta, Mađarska

Hrana servirana u lončićima posebno je atraktivna u Budimpešti. Ovdje gulaš ima potuno specifičan okus u najboljem mogućem smislu riječi. Desert zserbó cake tradicionalni je slatkiš koji se jednostavno mora probati. Grah i govedina pa čak i riža u kombinaciji s mesom, omiljena varijanta je s piletinom, ovdje imaju poseban okus zbog načina posluživanja i jakih začina. U Budimpešti  su cijene vrlo pristupačne, a porcije obilne. Gulaš s juhom od govedine i rezancima s mekim kruhom, i nagrađivana torta milotai mezes grillázs zaštitna su obilježja kuhinje u Budumpešti.

A post shared by Budapest (@budapest_hungary) on

Barcelona, Španjolska

Španjolska kuhinja je jedna od omiljenih u svijetu, a posebno je postala popularna posljednjih nekoliko godina. Food blogeri i putoholičari pretvorili su je u izvor inspiracije mnogim zaljubljenicima u hranu.  Omiljeni tapasi,  papas bravas, paelle, svježe voće, povrće i sladoled koji je hvaljen daleko izvan granica Španjolske perjanice su ove kuhinje. Morski plodovi koje ovdje dobijete poslužene u tradicionalnim malim tavicam u kombinaciji sa sočnim povrćem, izbor je svakog foodija koji posjeti Barcelonu.

A post shared by BELEN HOSTALET (@belenhostalet) on

Marakeš, Maroko

Jedna od najraznovrsnijih kuhinja na svijetu je marokanska. Ovdje možete uživati u specijalitetima od puževa, slatkim jelima od piletine, janjećim kobasicama, kuhanima jelima, od kojih je posebno popularna juha od sušenog boba itd. Sve se poslužuje u glinenim posudicam ašto jelima daje poseban gušt. Naručite li taginu osjetit ćete savršen spoj zelenih maslina, limuna i meke piletine. Peciva i mali kruščići poslužuju se uz svako jelo, a začini su jednostavno neodoljivi. Kuskus, zaalouk sa sedam vrsta salata kojim počinje svaki ručak, b’stila posebna pita od goluba, slane i slatke palačinke i čaj od ment potpuno će promijeniti vaš stav o kuhinji.

A post shared by Hildegunn Taipale (@hilvees) on

Tivoli, Italija

Gotovo svaki grad u Italiji ima posebnu i potpuno očaravajuću gastro priču. Od šarmantnih rimskih restorana s tjesteninom koja se teško igdje u svijetu može kušati s toliko zanimljiivh okusa i mirisa, preko Napulija i cije Toskane koja je gastro carstvo bez konkurencije, izdvojili smo Tivoli koji privlači sve više turista što je itekako vidljivo na Instagramu. Ovdje je sve prilagođeno uživanju, od estetike koja ovaj grad čini nalik najromantičnijim filskim setovima, preko finih i kvalitetnih vina do hrane koja osvaja mediteranskim šarmom. Hladne salate oplemenjene najboljim maslinovim uljem, riblji specijaliteti, pizze, tjestenina, ribollito koje obiluje povrćem, juha od češnjaka i bosiljka, castagnaccio-kolač od kestenovog brašna i kremasti nabujci ovdje će svakog foodia potpuno impresionirati.

Prag, Češka

Goveđi gulaš, voćne okruglice, okruglice od pšeničkog brašna -Svickova knedlik, pohani sir s tartar umakom, juha od govedine i povrća, kobasica i krumpiri samo su neka od tipičnih jela karakterističnih za Prag. Miris cimeta s kolača i ostali slatki začini pomiješani s vrlo jakim i konkretnim mirisom kobasica obojaju svaku ulicu i pretvore avanturu po Pragu u foodie pustolovinu. Od malih pubova, kioska s hranom do skupih restorana hrana je jednostavno savršena. Svako jelo djeluje kao da ga je spremala vaša baka s najvećom posvećenošću i ljubavlju.

New York, USA

Ovo je grad koji uživa u hrani i ona je svuda oko vas. Na ovom mjestu možete kušati tradicionalnu hranu iz svih dijelova svijeta, od tajlandske, japanske, talijanske, meksičke do tipične junk streetfood američke s bogatim burgerima. Američki doručak je ono što prvo morate “odraditi” kada dođete u New York jer ćete tu probati sve-od jaja, palčinki punjenih sirom, mesom, voćem ili sladoledom, preko vafli do peciva s krem sirom. Ovdje će vas dočekati najluđe kombinacije kojima nećete moći odoljeti.

A post shared by Erica Choi (@eggcanvas) on

Foto: Instagram, Unsplash

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori