Destinacija mjeseca: Nacionalni park Wadi Rum u Jordanu

@travelwith_ru

Trendovi se mijenjaju, ali neka mjesta uvijek imaju posebno mjesto na turističkoj karti. Oni su klasici koji će zadovoljiti putnike svih afiniteta. No, neke su pak destinacije toliko specifične da nisu baš za svaki ukus. Ipak, uz sve povoljnije putničke aranžmane, povoljne karte i sve zanimljivije sadržaje, Jordan je u posljednje vrijeme potpuno zaludio putnike iz cijelog svijeta i nametnuo se umeđu top destinacije koje baš svatko želi upoznati. Stoga je upravo nacionalni park u Jordanu destinacija mjeseca koju vrijedi upoznati i uvrstiti u svoj putnički dnevnik.

@travelwith_ru

Putnici koji posjete nacionalni park u Jordanu – Wadi Rum jednoglasni su u stavu kako je to jedno od najfascinantnijih lokacija koje uopće možete zamisliti. Zvjezdano nebo nigdje na svijetu ne pruža takav osjećaj da doslovno na svojoj koži osjećate milovanje zvjezdane prašine, a u večernjim satima kada sve utihne, doslovno se čuje pucketanje zvijezda koje putuju.

Ovdje ćete postati potpuno opijeni pričama u koje će vas uvesti Beduini i dok se smještate na šareni tepih željni anegdota iz bogate kulturne baštine, ostat ćete zatečeni kako se lako ušuljate u svijet koji vam je do prije nekoliko trenutaka bio potpuno nepoznat. Kontemplirat ćete zanesenjačkim pogledom u daljinu i svakog trena ćete se prenuti iz vlastitih misli glasnim smijehom turista oduševljenih lokalnim vodičima.

Vibrantni opisi rituala udvaranja i vjenčanih tradicija potiču pitanje nakon pitanja, a urnebesne uspomene vodiča, asocirat će vas na svečane plesove i svijet koji ste do sada poznavali samo iz književnosti i filmske umjetnosti.

Zalasci sunca epskih razmjera

Unutar nacionalnog parka Wadi Rum, okruženi ogromnim prostranstvom i sveobuhvatnim mirom koji će vas preplaviti, možete ostati satima, a činit će vam se da ste tek stigli. Polako ćete se naviknuti na tako ugodnu tišinu i magiju pustinje. I, kako kažu svjetski putnici, ništa u životu ne može vas pripremiti na oštru ljepotu Wadi Rama.

U Wadi Rumu,ugodna iznenađenja i zalasci sunca dolaze u epskim razmjerima.

A red divljenja okruženju, nastavlja se na red kampiranja te na istraživanje stijena, posjet slavnoj Petri te na red spektakularnih pogleda i horizonata koji se ne sreće tako često. Popnite se na stijene i uživajte u prizoru jer te prizore ćete zauvijek nositi sa sobom.

Izgubljeni grad Nabataeans, Petra, hramovi, karavane, trgovci i deve

Izgubljeni grad Nabataeans nije razočarao niti najzahtjevnije putnike. Trekking kroz vrtoglavi kaleidoskop drevnih hramova, moderni trgovci, karavane i deve, samo su neki od prizora koje možete doživjeti na ovom mjestu. Petra je san mnogih zaljubljenika u putovanja, a ono što je sigurno, gotovo je svakoga ostavila bez daha.

Što je važno znati ako želite doživjeti Petru?

Ime je dobila po grčkoj riječi za stijenu. Petra je uklesana u kamenu pješčenjaka crvene ruže. Ulaz u ovaj drevni lokalitet, koji se također naziva i “gradom ruža”, prolazi kroz vrlo uzak klanac koji se zove Siq. Nema sumnje da će vam fotoaparat ostati na licu čim uđete.

Pročelje riznice  al-Khazneh najprepoznatljiviji je detalj kada je riječ o ovom mjestu. Izvorno izgrađena kao mauzolej i kripta početkom 1. stoljeća, ona je sada pokretačka snaga turizma u ovom izgubljenom gradu.

Ljubitelji helenističke i grčke arhitekture, uvijek se oduševe očuvanim rimskim grobnicama, drevnim kućama, amfiteatrima, hramovima, obeliskima i poganskim oltarima pronađenim u gradu. Fascinaciju je uistinu teško zadržati za sebe.

Sjedeći na vrhu zupčaste planine nalazi se još jedan prekrasan hram. I putnici teško odolijevaju da se popnu na ovo mjesto iako je put poprilično zahtjevan, a ti su putovi postojali od 400. godine prije Krista. Zamislite koliko je samo ljudi prošlo tim stubama koje su dio nekad uspješnog trgovačkog i glavnog grada.

Vodiči će vas obasipavati hranom, pričama, pjesmom i ljubaznošću, stoga ukoliko ste pustolovan i istraživački tip osobe, ovo će vam iskustvo biti jedno od posebnijih. Doslovne se možete sa svojim suputnicima pretvoriti u malo pleme i uživati u zajedništvu i logorskoj vatrici dok promatrate ambijent u kojemu se miješaju ružičasti tonovi, pijesak i povijesne priče sa sadašnjošću.

Ukoliko se ne možete oduprijeti pustolovnom duhu, ovdje ćete moći spavati pod zvijezdama. Riječ je Full Hotel Starsu u srcu pustinje Wadi Rum koji nudi sobe s pogledom na zapanjujuću pustinjsku topografiju i zvijezde. Poznat kao luksuzni kamp, ​​nudi king size krevete i toaletne potrepštine u središtu jordanske pustinje.

Svakim korakom u Wadi Rumu bit ćete uronjeni u pustinjsku kulturu. Za otvorene i znatiželjne, edukacija o bliskoistočnoj povijesti, religiji, geologiji i umjetnosti čeka na vas, uz iskustvo koje ćete sigurno pamtiti zauvijek. Stoga ne čudi što je ova destinacija toliko popularna.

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori