10 razloga zašto želimo posjetiti Graz

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gizem Sevinc (@gizemnsevinc) on

Grad uzbudljive prošlosti posebno je privlačan kada dođe zima. Romantična arhitektura i okruženje idealno je za prepričavanje božićne bajke. A tek Advent u Grazu i topla blagdanska energija čine ovo mjesto privlačnim za brojne turiste. Iako će se tradicionalni mnogi gosti zaputiti u Graz kako bi shoppingirali, ovaj grad nudi puno više od toga. Riječ je o drugom po veličini najvećem austrijskom gradu, nakon glavnog grada –Beča i o središtu kulture.

S obzirom da je Graz bio naseljen čak 800. godina prije Krista te uzimajući u obzir veliki utjecaj dinastije Habzburg kroz dugi niz godina, ovaj grad nosi posebnu energiju prošlosti i vrijednost u svakom svom kutku.

Graz je rodno mjesto Mozzarta, Arnolda Schwarzeneggera, a dio svog života tijekom školovanja ovdje je proveo i Nikola Tesla. Grad je pod zaštitom UNESCO-a još od 1999. i uistinu je neobično zanimljiv i privlačan. Nazivaju ga još mlađom sestrom Beča. Ovi gradovi uistinu liče jedan na drugoga, s tim što se Grazu niti u jednom detalju ne može zamjeriti pretencioznost.

Ukoliko želite osjetiti sve ono što nudi Beč, ali u mirnijem, opuštenijem izdanju, onda je Graz idealna destinacija za vas. A količina i značaj umjetnosti, ovdje će vas se posebno dojmiti. Stoga smo izdvojili 10 razloga zašto bismo voljeli posjetiti Graz već ovih dana.

Muzej umjetnosti

Svijetlo plava građevina, bulbous Kunsthaus – Grazov arhitektonski akcent u centru Pompidou – sagrađena je 2003. godine kako bi obilježila imenovanje Graza za europski glavni grad kulture. Poznat je kao “prijateljski stranac”, muzej se nalazi na obalama rijeke Mure i sadrži umjetnost koja predstavlj protekla četiri desetljeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eliška Zemanská (@eliskazemanska) on

Nevjerojatna arhitektura

Graz je 2003. proglašen Europskom prijestolnicom kulture, ističući ovaj skromni austrijski grad u svjetlu umjetnosti, dizajna i arhitekture. Od izvanzemaljske strukture koja se predstavlja kao moderna umjetnička galerija neobično dizajnirane kapele i barokne palače, u Grazu postoji mnoštvo atraktivnih zgrada.

Među najznačajnijim je otok Mer. Dizajniran od strane američkog umjetnika Vita Acconci. Riječ je oplutajućoj platformi usred  rijeke.

Ova konstrukcija dimenzija 50 metara puta 20 metara, u obliku školjke povezana je s kopnom s obje strane rijeke, odvodeći goste u amfiteatar u sredini i kafić te igralište ispod kupole.

Muzej Arnold Schwarzenegger također je vrijedan pažnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zsófi Szalai (@yoovena) on

Glockenspiel sat

Izvorno izgrađen kao oglas za pivovaru, Glockenspiel je sat s dnevnim atrakcija u 11, 15, 18 i 18 sati.

Kad sat otkaca navedeno vrijeme, plesni par od drveta izvodi piruete. Postoje tri različite melodije, a izmjenjuju se od božićnih pjesama do alpskih narodnih  i suvremenih melodija.

To je slatki spektakl koji će upotpuniti uobičajenu šetnju gradom. Imajte na umu da ženski lik drži ručnik umjesto piva; nekad je bilo ilegalno da žene konzumiraju alkohol u javnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yuya Matsuo (@esejapan) on

Stari grad

Ugled UNESCO-ve Svjetske baštine, Alstadt von Graz (Stari grad) opravdava upadljivošću i svedenom ljepotom. Dobro očuvana srednjovjekovna i talijanska renesansna arhitektura čini da se u ovom dijelu Graza osjećate posebno. Hauptplatz je glavni trg, okružen zapanjujućim Rathausom (gradska vijećnica). Tijekom blagdana ne propustite lokalne božićne tržnice.

Prošećite Herrengasseom kako biste vidjeli izloge trgovina i zavirili u bilo koju od malih uličica kako biste otkrili ponkei šarmantni kafić ili zanimljiv nezavisni butik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Flora Avdiu (@flora_avdiu) on

Mauzolej cara Ferdinanda II

Ovaj mauzolej uključuje prvu kupolu koja se vidi izvan Italije. Bila je to jedna od najznačajnijih građevina u 17. stoljeću, a smještena je uz dvije jednako impresivne građevine: crkvu sv. Katarine i katedralu, gdje je ulaz besplatan. Interijer mauzoleja je raskošan s muralima i crvenim mramornim sarkofagom za Ferdinandovu majku Mariju od Bavarske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oliver Oth (@oliveroth) on

Eggenberg palača

Slikoviti Schloss Eggenberg je građevina iz bajke. Velika barokna palača izgrađena za bogatu aristokratsku dinastiju. Izgradnja je počela 1625. godine i bila je osmišljena s astronomskim simbolikom, kao što su 365 prozora u čast novog gregorijanskog kalendara. Osim impoznantnog interijera, prošetajte prostranim vrtovima gdje paunovi  slobodno lutaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelica Malvestio (@angelicamalvestio.eps) on

Joanneum četvrt

Od kada je otvorena 2011. godine, Joanneums Viertel postala je kulturnom jezgrom grada Graza. Kompleks finih povijesnih građevina – Neue Galerie, Prirodoslovni muzej i Štajerske državne knjižnice. Povezan je podzemnim centrom za posjetitelje. Kupite 24 ili 48 satnu kartu za posjetu nekoliko muzeja i uživajte u fascinantnoj kulturi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristina Sedlakova (@kri_sty_) on

Umjetnost, glazba i kultura

Godine 1959. skupina umjetnika, znanstvenika i kulturnih djelatnika pretvorila je prazan kafić smješten u parku, sada nazvan Forum Stadtpark, u platformu za umjetničke izložbe i događaje.

Graz ima dugu ostavštinu kao središte kreativnih umjetnosti, a 2003. godine dobio je titulu Europskog glavnog grada kulture. Iste godine podignut je najvažniji gradski muzej, Kunsthaus.

Između 2011. i 2013. Graz je bio Unesco City of Design, a od tada se umjetnička scena brzo razvija, a mnoge nove arhitektonske strukture  se pojavljuju.

Ljubitelji glazbe vole posjetiit Opernu kuću kao i uživati u ugodnom ambijentu Royal Garden Jazz Cluba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Flora Avdiu (@flora_avdiu) on

Studio Lene Hoschek

Mlada modna dizajnerica iz Graza, Lena Hoschek, obranila je svoje vještine u Vivienne Westwoodu u Londonu prije povratka u rodni grad kako bi otvorila svoj studio 2005. Inspiriran holivudskim pin-upima 1940-ih i 1950-ih, Hoschek sada prodaje haljine u cijelom svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aida Đapo-Muharemović (@iddavanmunster) on

Zimske radosti

Austrija je jedno od najomiljenijih europskih destinacija za zimske sportove. Postoji nekoliko skijališta oko Graza; najpopularniji su skijalište Weinebene i Krvavec.

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori