Danas počinje projekt revitalizacije Ilice

projekt-ilica-3

Projekt Ilica usmjeren je na rješavanje društvenih problema revitalizacije najduže zagrebačke ulice, kao i praznih prostora u njoj, aktiviranjem kreativne i kulturne industrije kako bi ukazali na aktivnu ulogu kulture u oblikovanju života i izgradnji identiteta lokalne zajednice.

Službeno otvorenje je danas, 5. svibnja 2017. u 19 sati na adresi Ilica 124 sa showroomom i izložbom koju potpisuje Umjetnička organizacija OAZA. Showroom “Nastalo u Ilici – Made in Ilica” predstavit će, po prvi put na jednom mjestu, pojedine od proizvoda tradicionalnih obrta i specijaliziranih trgovina, u cijelosti realiziranih u Ilici. Riječ je o manjoj selekciji lokalno proizvedenih, ručno izrađenih predmeta koju prate specifične priče o njihovom porijeklu, filozofiji i tehnologiji izrade. Ova izložba ujedno je i pokazni primjer budućeg virtualnog i fizičkog edukativno-izložbeno-prodajnog prostora kojemu je cilj promocija lokalnih znanja, proizvoda i vrijednosti, a potom i jačanje mikro ekonomije ulice. U prostoru će za trajanja festivala biti organizirano vodstvo kroz postav izložbe kao i razgovor s dizajnerskim kolektivom Oaza.

projekt-ilica-1

 

Nakon otvorenja showrooma i izložbe, sve se seli u vrt Akademije likovnih umjetnosti na adresi Ilica 85 kako u 21 sat bio predstavljen dokumentarni film “Ilica” autora Aleksandra Battiste Ilića, izvedenog u suradnji s Antunom Mezulićem kao izvršnim producentom i Josipom Ninković kao snimateljem. Nakon izložbe i projekcije nastavlja se s glazbenim programom.

projekt-ilica-2

Kako je područje modnog dizajna unutar tjedna Readymade festivala obilježeno temom održivosti, izložbe koje se otvaraju u subotu, 6. svibnja u 19 sati u prostoru na adresi Ilica 87 bavit će se metodom upcyclinga kao jednog od načina pristupanja toj problematici. Sve popularnija metoda ponovne upotrebe postojećih predmeta uz metode intervencije u cilju dodavanja novih vrijednosti, ili u potpunosti novih odjevnih komada, služi kao metoda mikro otpora modnoj indrustriji i njenim uvriježenim načinima funkcioniranja koji negativno utječu kako na ljude, tako i na okoliš. Druga tema koji će izložba u istom prostoru obraditi je pitanje transparentnosti u modnoj industriji koje se promatra kao suvremeni je izazov koji dotiče područja ljudskih prava, odnosa naspram okolišu, ali i valorizacije samog modnog predmeta.

projekt-ilica-4

U nedjelju, 7. svibnja 2017. u 19 sati na adresi Ilica 69 (dvorište) otvara se Plakatiranje – projekt u trajanju portala o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura, riječ je o kolekciji autorskih plakata koje za Vizkulturu rade domaći i regionalni autori, dizajneri, ilustratori i vizualni umjetnici. Koncept projekta “Plakatiranje” je da svakog tjedna jedan izabrani autor ili tim autora dizajniraju plakat aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike osmišljen isključivo za ovaj projekt. Svaki plakat se, iz tjedna u tjedan, osim na portalu Vizkultura objavljuje i u javnom prostoru – u izlogu Kina Europa u prolazu sestara Baković u Zagrebu. Projekt u kontinuitetu traje već četiri godine i danas broji preko 170 autorskih plakata. Na izložbi u sklopu Projekta Ilica: Readymade bit će predstavljeno 52 plakata nastala tijekom 2016. i 2017. godine.

Projekt Ilica trajat će do 12. svibnja, a sve informacije o rasporedu i aktivnostima nađite na službenoj stranici.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori