Priča o uspjehu: …nishta

Priča o uspjehu: …nishta

Zagrebački restoran …nishta u Masarykovoj 11 ubrzo je nakon otvaranja privukao pažnju vegetarijanaca, vegana, svih ljubitelja bezmesne kuhinje, ali i onih koji nemaju ništa protiv dobrog odreska. Pitate se kako je to moguće kad znate koliko mesojedi znaju biti okorjeli kad se radi o obrocima koji obiluju zelenilom svih vrsta?

restoran nishta

Koncept restorana baziran je na domaćim namirnicama i najsvježijim sezonskim proizvodima vegetarijanske, veganske i bezglutenske prehrane. Majstori su u preoblikovanju uobičajenih, čak i tradicionalnih jela u obroke na povrtnoj bazi ali ne s ciljem da se njihovi okusi pokušaju zamijeniti ili poistovjetiti, već kako bi se stvorila jedna sasvim drugačija i uvijek ukusna simfonija okusa.

restoran nishta

Tako možete isprobati sirove ‘njoke’, pizzu, ‘ćufte’ ili ‘brudetto’ i iznenaditi se kad shvatite koliko su fini. Također, …nishta nudi i salad bar gdje sami slažete svoje sastojke, a sve to u vrlo ugodnom prostoru kojem je posvećeno mnogo pažnje kako bi se stvorila domaća atmosfera za maksimalno uživanje u hrani. Jer ipak u sanskrtu riječ “nishta” definira povišeno stanje uma u meditaciji, u fazi koja prethodi nirvani, a to se može postići samo uz maksimalnoj opuštenost.

restoran nishta

Priča o restoranu kojeg danas imamo prilike posjetiti zapravo je rođena u Dubrovniku kad su hrvatsko-švicarski par Ružica i Gildas prvo pokrenuli Smuuti bar pa onda i prvi dubrovački vege restoran. Kako se projekt ispostavio uspješnim, odlučili su se proširiti i na Zagreb gdje su u Masarykovoj 11 otvorili novi …nishta. O njemu smo porazgovarali sa zagrebačkim chefom, simpatičnim Franom Auguštinom koji nam je otkrio nekoliko stvari o svojem kulinarskom carstvu.

restoran nishta

1. Kako se dogodio zagrebački …nishta?

Zagrebački …nishta se zamalo i nije dogodio jer smo izgubili prostor u kojem smo planirali otvoriti …nishta Zagreb, ali nekako nam se super posrećilo s prekrasnim, malim prostorom u kojem se trenutačno nalazimo u Masarykovoj. Čak i bolje odgovara konceptu restorana, nego prostor u koji nismo ušli. I tako nas je krenula sreća s našim malim …nishta Zagreb. (smijeh)

nishta

2. Prije nekoliko godina restorani “alternativnijih” kuhinja nisu bili u tolikoj mjeri zastupljeni u Zagrebu. Primjećujete li porast potražnje za bezmesnom kuhinjom u posljednje vrijeme?

Ne bih mogao reći da je potražnja za vegetarijanskim jelima veća, prije bih mogao reći da je potražnja za nečim drugačijim veća. Ljudima u Zagrebu je dosta ćevapa, pizza, lazanja i sličnih klasičnih jela te su u potrazi za nečim drugačijim, novim konceptima i okusima.

restoran nishta

Dakako u našem slučaju je vrlo česta pojava da nam dolaze ljudi koji ne mogu/ne smiju jesti namirnice koje sadrže gluten, a to su ljudi koji imaju velike probleme da nađu restoran u kojem bi se mogli opustiti i jesti bez straha da će se nakon obroka osjećati loše. U Zagrebu trenutačno ima par vege restorana, na niti jedan način si međusobno nismo konkurencija i jako se respektiramo. Svaki od nas ima svoju priču i svoj koncept.

restoran nishta

3. Ne trudite se zamijeniti uobičajene okuse već ih prezentirate na nov način. Kako ste i na koji način uspjeli pomiriti ideju tradicionalnih jela s njihovom neobičnom pripremom i sastojcima, primjerice ‘ćufte’, sirovi njoki, ‘brudetto’?

restoran nishta

Za svaki sastojak postoji zamjena i to je zaista bitno. Primijetili smo da nam je lakše kada napravimo neko jelo koje je, recimo, već poznato, ljudi su onda otvoreniji eksperimentiranju. Naravno ćemo svakom jelu pridonijeti naš tajni …nishta element jer kopije nikad nisu dobre kao originali. Mi jednostavno napravimo našu verziju poznatijih jela. Kao ‘ćufte’, ‘njoke’, ‘brudetto’ ili ‘pizzu’. Drago nam je da je zaista mnogo ljudi prepoznalo naš rad i našu kreativnost.

restoran nishta

4. U ponudi imate i vlastita domaća pića. Na koji način ih osmišljavate?

Da, u ponudi imamo naša pića, a kako ih osmišljavamo? Najveći pomagači u cjelokupnom procesu poslovanja su upravo naši gosti. Ako pažljivo slušate gosta i date mu pažnje, brzo ćete shvatiti što gost želi. Naravno sami smišljamo pića i dajemo našim gostima da ih probaju prije nego ih počnemo prodavati. Dosta se oslanjamo na povratne informacije gostiju.

restoran nishta

5. Planirate li nešto novo u …nishta restoranima?

U …nishta restoranima se stalno radi na novim idejama i malim projektima, uvijek imamo neke nove stvari koje planiramo implementirati u ponudu, ali dođite nam sami vidjeti…

restoran nishta

restoran nishta

restoran nishta

restoran nishta

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Učitati još
Zatvori