Nešto uistinu posebno: Oreo cheesecake

Nešto uistinu posebno: Oreo cheesecake

Od ovog kolača pri samom izgovaranju imena rastu zazubice svakom obožavatelju torte od sira, odnosno popularnog cheesecakea. Oreo cheesecake s jagodama malo je drugačija izvedba slastice za koju svatko ima svoju varijantu, a ovu smo konkretno pronašli na blogu Torta, pinjur, pjat.

oreocheese

Zašto je ‘oreo čiz’ toliko poseban i što je to što ga čini jednom od omiljenih torti onih koji vole osvježavajuće i lagane voćno-sirne torte? Jesu li razlog Oreo keksi kojih nema kupiti baš u svakoj trgovini pa su posebniji ili je to što nisu klasične smeđe boje već skoro crne i drugačijeg okusa? Možda je razlog omiljenosti kombinacija Orea s kiselkasto-slatkom kremom? Isprobajte sami!

oreocheese4

Sastojci za kalup promjera 26 cm:

Podloga
420 g Oreo keksa
130 g maslaca
90 g sirnog namaza

Krema
150 g bijele čokolade
140 g slatkog vrhnja
250 g mascarponea
400 g sirnog namaza
150 g kiselog vrhnja
50 g soka od limuna
100 g šećera u prahu
10 g želatine u prahu
1 dcl hladne vode
260 g slatkog vrhnja

jagode za dekoraciju
preljev za torte

oreocheese2

Oreo kekse sameljite u mašini za mljevenje oraha. Maslac otopite i pomiješajte sa keksima te im primješajte i sirni namaz. Stavite obruč torte (ili rastezljivi obruč – bez dna) obložen prozirnom folijom na tanjur za tortu (obruč obložite prozirnom folijom da bi ga poslije lakše maknuli s torte) i utisnite smjesu keksa na dno tanjura te ju poravnajte da svugdje bude jednake debljine. Stavite ju u hladnjak da se malo stisne dok vi radite kremu.

Za kremu zagrijte slatko vrhnje do vrenja i otopite bijelu čokoladu u njemu. Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubri. Nabubrenu umiješajte u slatko vrhnje i čokoladu da se potpuno otopi. U posebnoj zdjeli mikserom pomiješajte sirni namaz, mascarpone, kiselo vrhnje, šećer u prahu i sok limuna. Smjesi dodajte smjesu čokolade, slatkog vrhnja i želatine i sve ujednačite.

oreocheese3

Posebno tucite slatko vrhnje u šlag te ga pažljivo špatulom primješajte gornjoj smjesi. Dobivenu kremu izlijte preko pripremljene podloge i stavite u hladnjak na par sati – najbolje preko noći – da se krema stegne. Prije skidanja obruča torte na vrh poslažite jagode i svaku prijeđite kistom umočenim u preljev za torte kojeg ste prethodno pripremili prema uputstvu na vrećici.

Guštajte!

Foto: Torta, pinjur, pjat

Učitati još
Zatvori