Mikro življenje je novi lifestyle trend koji želimo isprobati

Jednostavnost. Pojednostavljivanje svih aspekata života ono je čemu većina teži u doba konzumerizma te emocionalne i materijalne prezasićenosti. Novi trendovi javljaju se munjevito od Skandinavije pa do Dalekog istoka. Hygge,  Còsagach, Lagom, Ikigai samo su neki od njih, a zajedničko im je da teže jednostavnosti odnosno minimalizmu. Tako se pojavio i novi trend ‘micro living’.  Mikro življenje je lifestyle trend koji okuplja sve više sljedbenika kako u gastronomiji, turizmu i arhitekturi, tako i u osobnom pristupu životu. Naglasak je na manjoj potrošnji energije, jednostavnosti, manje materijalnih stvari poput odjeće i namještaja, manjim prostorijama za život… Drugim riječima – više života. U nastavku pročitajte što vam mikro življenje donosi na svim poljima života.

Mikro život za bolji život

Užurbani gradovi, gužve na cesti, usputni doručak na putu do posla i pretrpani radni stol mnoge podsjeti na realnost svakodnevnice koja kreće nakon godišnjeg odmora. Pronalaženje samo nekoliko dragocjenih trenutaka za sebe u vrevi obveza postao je cilj kojemu mnogi teže. Ritam života određen je okolnostima, ali mi odlučujemo kojim tempom ćemo ga ‘plesati’. Lifestyle trendovi tu su da nam pokažu drugu perspektivu življenja, a na nama je da odaberemo najbolje od njih za naš život. Mikro život predlaže eco-friendly pristup, manji prostor u kojem živimo, manje stvari koje trebamo za sreću i bolje zdravlje koje se danas neprestano ‘traži’. Zanimljiv je osjećaj slobode i lakoće koji se javlja kad se riješimo nepotrebnih stvari.

Sreća je u malim stvarima

Ambicije i veliki planovi uvijek su poželjni u motivaciji za bolji život, no mnogima se dešava da upravo te ‘velike stvari’ ostave vrlo malo životnog prostora za mirne trenutke i kvalitetno vrijeme. Veliki stanovi ostavljaju više mjesta za nepotrebne predmete i namještaj kako bi popunili  ‘prazninu’. Mikro življenje baš zato predlaže manje stambene prostore. Skrivene ostave i aparati za kavu u kuhinjskim elementima bit su svake multifunkcionalne kuhinje. Zanimljiv je i porast višenamjenskog namještaja. Tako su kreveti dobili više od samo funkcije za spavanje, sklopivi stolići postale su dekorativne zidne daske.. Manje prostora znači i manje stvari, a iznenadit ćete se koliko stvari vam zaista ne treba jednom kada vidite da za njih niti nemate mjesta. To ne znači da sreća i zadovoljstvo dolaze ako se mahnito počnemo rješavati materijalnog i odemo na sat meditacije. Unutarnji mir je stanje koje treba trenirati kroz sve što nas okružuje, a to uključuje zadovoljstvo s manje stvari i prihvaćanje onoga što imamo.

Izazovi u arhitekturi i gastronomiji

Mikro odlazak na putovanje predlaže posjet jednoj destinaciji i maksimalno iskorištavanje potencijala koje ono pruža. Dakle, detaljno razgledavanje mjesta, upoznavanje gastronomije i svih aktivnosti koje se nude upravo tamo bez potrebe da se putuje nekamo dalje.  Godišnji odmori uglavnom su isplanirani na nekoliko lokacija, što uključuje i nekoliko kofera te nekoliko navrata pakiranja. Neupitno je da se više različitih uspomena i doživljaja može proživjeti na više mjesta, no skrivena ljepota, zadovoljstvo i sreća često su na jednom mjestu, ispred nas. Tako su se arhitekti našli pred izazovom osmišljavanja eco-friendly hotela najviše kvalitete na malenim površinama. U gastronomiji se potiče smanjivanje količine hrane za bacanje, korištenje organskih namirnica putem osmišljenih menija s nekoliko jela na izbor. Maksimalno korištenje malenih prostora uz dobro dizajnirane stolove i stolice kako bi iskustvo bilo potpuno. Ograničen broj stolica olakšava kuharima spremanje točno onoliko tanjura jela koliko je i gostiju u lokalu što znači  i svježe pripremljen obrok. Ovaj koncept posebno je popularan u Japanu.

Meditacija i tjelovježba za svaki raspored

Posebno nam se sviđa mikro pristup vježbanju koji se može ugurati čak i u najpretrpaniji raspored. Brojne su studije pokazale da učinak samo petnaestak minuta vježbanja može imati bolji učinak od jednog sata trčanja. Kratki trening visokog intenziteta pokrenut će vam puls dovoljno da se osjećate odlično, a vrijeme koje je preostalo iskoristite kvalitetno za ono što vas veseli. U kaosu radne svakodnevice samo pet minuta meditacije dubokog disanja, protezanja ili jednostavno opuštanja dovoljno je da se riješite stresa i napunite pozitivnom energijom. Lifestyle trendovi daju nam zanimljive poglede na život. Zajedničko im je postizanje balansa i osjećaja mira u životnom prostoru i nama samima. Koji god zapratili i odabrali ne zaboravite da se sreća ne ‘traži’, ona je u vama.

 

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori