mali Chef: Zimski pesto

mali Chef: Zimski pesto

Zimski pesto 5

Kelj može na tisuću i jedan način

Kelj, neki ga naprosto obožavaju i jedu na tisuću načina, a nekima nikada i nikako ne pronađe put do tanjura. Mi smo sigurni da će ovaj recept razoružati sve “neljubitelje” kelja i pokazati im da je on stvoren za toliko toga! Kelj je ustvari super zanimljiva namirnica s puno dobrote u sebi i upravo zato zaslužuje vašu pažnju – prava je riznica nutrijenata i spada među najzdravije namirnice na svijetu. Obiluje vitaminom C, ali i vitaminima E, A, K i B6, prepun je minerala i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Možete ga ubaciti u smoothie, pripremiti na lešo, pretvoriti u popečke, a fino mu stoje i variva. No, Mali Chef je ovoga puta odlučio uzeti pušlek toskanskog kelja i pripremiti nešto skroz drugačije, zimski pesto.

Poznat je pod nazivima crni, talijanski, toskanski, palmasti i cavolo nero. Do nedavno je bio jedan od najbolje čuvanih tajni Italije gdje se obožava stoljećima. Raste od rujna do siječnja, a karakterizira ga ugodno gorak okus s pozadinskom slatkoćom. Osim što je ukusan, hranjiv je i lagan za pripremu. Kao i većina talijanskih sastojaka, koristi se u rižotima, tjesteninama i fritajama, a zimi ga možete kuhati i kao zamjenu za blitvu. Ako još niste čuli za njega, pripada porodici kelja i svakako ga vrijedi probati!

Zimski pesto 1

Reizdanje tradicionalnog pesta Genovese

Danas vam donosimo recept, gdje je toskanski kelj u suradnji s konopljinim sjemenkama sudjelovao u reizdanju tradicionalnog pesta Genovese. Za pripremu ovog zimskog pesta potrebno vam je svega 15-ak minuta, zbog čega smo sigurni da će doći i na vašu listu brzih tjednih ručkova ili pak utješnih vikend večera.

Osim toskanskog kelja, ključni sastojak ovog jela je vrhunsko maslinovo ulje te oljuštene konopljine sjemenke kao izvrstan izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina. Imaju izražen orašast okus, kremaste su, pa su kao takve savršena zamjena za orašaste plodove i parmezan.

Zimski pesto 5

ZIMSKI PESTO

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
veliki pušlek toskanskog kelja (SD projekt)
3 češnja češnjaka (SD projekt)
1/2 šalice oljuštenih sjemenki konoplje (Eko Janko OPG Janković)
500 g tagliatella od koprive (OPG Sokić)
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (OPG Džaja)
sol i papar

PRIPREMA:
1.Toskanski kelj operite, odstranite tvrdu središnju žilu te ga narežite.
2.Blanširajte kelj s češnjakom u kipućoj, slanoj vodi na tri minute.
3.Izvadite kelj i češnjak sa šupljikavom žlicom. Usitnite sve zajedno u blenderu, dodajte maslinovo ulje, oljuštene konopljine sjemenke, sol i papar.
4.Tjesteninu skuhajte al dente, poslužite s pestom i posipajte s oljuštenim sjemenkama konoplje.

Zimski pesto 3

Zimski pesto 2

Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac

Učitati još
Zatvori