JESENSKA SALATA
Ova bogata jesenska salata puna je dramatičnih boja, čistih okusa i kontrastnih tekstura. Kad pomiješate toplo, slatko i hrskavo povrće s gorkom rikulom i uzbudljivim vinaigretteom od smeđeg maslaca, rezultat je nevjerojatan ručak, večera ili prilog jelu koji ne mora uvijek biti dosadan.
Salata od cikle i mrkve je najbolji dokaz da tradicionalno i moderno idu zajedno ruku pod ruku. S jedne strane svima nama poznato korjenasto povrće, a s druge smeđi maslac koji nas vuče van kulinarske zone udobnosti. Taj francuski klasik, poznat kao beurre noisette, pojačava okus svakog jela, a kad mu dodate oštrinu octa i bademe dobit ćete vinaigrette koji ćete osim u ovoj kombinaciji koristiti uz brojna jela od ribe, povrća i tjestenine.
I dok je kod većine nas iskustvo s ciklom bilo ograničeno na konzerviranu ciklu iz staklenki, unazad nekoliko godina počela se cijeniti njena svestranost. Zbog sličnosti u okusima i teksturama, mrkva se pokazala kao njen savršen partner. Pečenjem se pojačava njihova slatkoća, zadržava zemljana aroma, a najbitnije od svega povećava hranjivost. I jedno i drugo povrće imaju prirodni afinitet za začine. Prije pečenja marinirajte povrće u maslinovom ulju, a kad je riječ o začinima pustite mašti na volju. Čili, curry mješavina, kumin, korijander, mljeveni koromač ili mediteransko bilje samo su neki od začina koji će dodatno naglasiti ljepotu ovih namirnica.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
12 mrkvi (OPG Bastašić sa Žumberka)
500 g cikle (OPG Bastašić sa Žumberka)
1/2 šalice maslinovog ulja (OPG Džaja)
2 češnja češnjaka (SD projekt)
pola žličice suhog ružmarina
sol i papar
4 žlice maslaca
2 žlice sherry octa
1 žlica vode
2 žlice badema (OPG Džaja)
šaka rikule (SD projekt)
PRIPREMA
1.Ciklu ogulite i narežite na manje komade. Ako je cikla manjih dimenzija narežite ju na četvrtine. Mrkvu ogulite.
2.Ciklu i mrkvu marinirajte u različitim posudama, kako mrkva ne bi poprimila ružičastu boju. U svakoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, zgnječeni češnjak, sušeni ružmarin i narezano povrće. Pustite da povrće odstoji pola sata.
3.Zagrijte pećnicu na 200°C. Izvadite povrće iz marinade, posolite ga, popaprite i pecite dok ne postane mekano, oko 30 minuta.
4.U međuvremenu, napravite smeđi maslac. Stavite hladni maslac po mogućnosti u posudu sa svijetlim dnom. Zagrijavajte ga na visokoj temperaturi uz stalno miješanje pjenjačom, bez obiranja krute tvari. Boja maslaca će se mijenjati od limun žute do zlatne te u konačnici do svijetlo smeđe. U trenutku kad osjetite oslobađanje orašastog mirisa, maknite maslac sa štednjaka. Morate paziti na samom kraju, jer predivan smeđi maslac lako pregori. Meni je za ovu količinu maslaca trebalo 5 min. Gotov maslac prelijte u posudu.
5.Stavite maslac u blender, dodajte ocat, vodu i 2 žlice badema; miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Gotovi vinaigrette posolite i popaprite.
6.Pečeno povrće servirajte na tanjuru s rikulom i vinaigretteom. Po želji posipajte gotovu salatu sjeckanim bademima.