Lucija Bilandžić: Hrvatske vinarije koje bi mogli posjetiti ove jeseni

vinarije

Vinarija Bibich

Kada je riječ o vinu, kvaliteta sadržaja uvijek treba biti na prvom mjestu, a tek potom izgled – bilo da se radi o brendu, etiketi, obliku boce ili izgledu same vinarije. Naravno da atraktivan podrum pomaže u vinskom turizmu, ali iskustvo, odnosno način na koji vas je netko primio i što vam je pritom ponudio, ono je što čini posjet vinariji nezaboravnim.

Srećom, iskustvo pokazuje da su ljubitelji vina, pritom mislim i na domaće i na strane, ipak više zainteresirani za vino nego za zidove. Vinski turizam u Hrvatskoj je brzo rastuća industrija i mnogi su vinari prepoznali ovu priliku za bolji plasman vina. Štoviše, raznovrsnost ponude raste svake sezone, a vinari tvrde da što je customer experience kvalitetniji i/ili originalniji, to je veći broj posjeta. Od haciende do garage vinarije, ovo je popis najzanimljivijih podruma koje vrijedi posjetiti.

Bibich

Vinarija Bibich apsolutno zavrjeđuje biti na vrhu ovog popisa jer su oni, po mojem skromnom mišljenju, vinski turizam u Hrvatskoj doveli na najviši nivo. Smještena u selu Plastovo, na visoravni iznad Skradina, vinarija Bibich je must see za vinske connoisseurs iz cijelog svijeta. Kod njih možete rezervirati samo kušanje vina, degustaciju vina uz tapase ili winemaker’s dinner. Kako god bilo, sigurna sam da će vas omađijati. Neki od najvećih svjetskih putnika poput Anthony Bourdaina pali su ničice kod Alena Bibicha i njegove organizacije. Doslovno. FYI, Alenova supruga Vesna sa svojim kulinarskim timom u samom je (ako ne i na) vrhu hrvatske visoke gastronomije.

Miloš

Ova obiteljska vinarija s Pelješca već 30 godina živi od vinogradarstva pa nije ni čudo da su s vremenom izrasli u kult. Nakon što vas odvedu u svoje vinograde i osobno doživite taj impresivan vinski terroir, dobit ćete ideju o tome kako je teško baviti se vinogradarstvom u njihovom kraju. Majstori hrvatskog autohtonog Plavca Malog, pretka puno poznatijeg Zinfandela, obitelji Miloš će vam se uvući pod kožu i bit će ih teško zaboraviti.

Tomac

Tomci se nalaze u podnožju pitoreskne Plešivice, koja je sama po sebi jedno od najinteresantnijih hrvatskih vinorodonih područja. Ovi specijalisti za mjehuriće s iskrom u očima će vam prenijeti ljubav prema pitomim obroncima plešivičkog gorja i otkriti vam koliko je zapravo velika sličnost između njih i puno poznatije Champagne.

A post shared by Tomac vinarstvo (@tomacwinery) on

Roxanich

Trenutačno još uvijek na lokaciji u Kosinožićima pored Poreča, Roxanich je pravi je predstavnik garage vinarije. Naizgled neugledan eksterijer podruma pravi je kontrapunkt filozofiji vinarenja, koji u svakom trenu čuva nekih pola milijun litara vina na njegovanju i odležavanju. Ovdje imate priliku kušati vina raznih berbi, vidjeti kako se vina razvijaju tijekom vremena i koliko je vremena zapravo potrebno prirodnom vinu da dođe do boce. Ako će sve biti prema planu, ova se vinska kuća sljedeće godine seli u Motovun u novi podrum.

A post shared by Roxanich (@superistrian) on

Senjković

Megi i Saša Senjković su mladi vinari koji žive i rade na otoku Braču. Sašina skromna prisutnost pokazat će vam što je sve moguće postići teškim radom i jasnom vizijom, dok ćete se bez pogovora infišat u Magdalenin eklektični duh i kulinarski talent. Oni su također prepoznali potražnju za proširenjem svoje ponude tako da kod njih možete dogovoriti ručak/večeru.

A post shared by Magdalena Senjkovic (@magica__l) on

Josić

Smještena u srcu hrvatske Baranje i to u podrumu iz 1935. godine, ova vinarija u vlasništvu obitelji Josić dokazuje da kontinentalna Hrvatske također radi na vinskom turizmu. Rade vina od grožđa specifičnog za svoje Slavoniju te osim popularne Graševina rade i vrlo zanimljive kupaže. Štoviše, ova vinarija ima i restoran, a mislim da slavonske specijalitete ne treba specijalno predstavljati.

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori