‘Zvizdan’ je
predstavnik Hrvatske za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatinka, kao i svake godine, odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar – u kategoriji najboljih stranih filmova.

zvizdan

Od pozvanih filmova iz ovogodišnje hrvatske produkcije odazvalo se sedam filmova, a 15 članova HDFD-a svih strukovnih ogranaka Društva, činilo je komisiju za odabir filma. Komisija je odlučila da ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića u produkciji Kinorame bude predstavnik Hrvatske za 88. nagradu Oscar u kategoriji najbolji film na stranom jeziku.

oscar post

‘Zvizdan’ je do sada osvojio nekoliko nagrada – na Sarajevo Film Festival 2015. nagradu međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE, na Pulskom filmskom festivalu 2015. osvojio je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za najbolju režiju, Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), Zlatnu arenu za najbolju sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić), Zlatnu arenu za kostimografiju (Ana Savić Gecan) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. Također je osvojio na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu nagradu žirija – ‘Un Certain Regard’. Hoće li film nastaviti niz nagrada te donijeti Oscara, ostaje nam da pričekamo i držimo fige.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori