Jesen u Zagrebu donosi izložbe, koncerte i cirkus

Jesen u Zagrebu donosi izložbe,
koncerte i cirkus

Cirkobalkana

Cirkobalkana

Programska godina zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, Pogona, podijeljena je u nekoliko sezona, a rujan označava početak jesenske programske sezone koju ove godine obilježavaju izvedbene premijere, festivali, izložbe, radionice i zabavni program čiji je vrhunac koncert kultnog američkog sastava The Residents.

Pogon Jedinstvo

Vrata velike Pogonove dvorane Jedinstvo na Savskom nasipu službeno su se otvorila 13. rujna u 19 i 30 sati kada je umjetnica Vesna Mačković premijerno izvela suvremeno-plesnu predstavu Za tango je potrebno dvoje rađenu u suautorstvu s baletanom Hrvatskog narodnog kazališta Svenom Coponyem a u okviru Pogonatora – Pogonovog inkubatora suvremenog plesa i kazališta. Pogonator u ovoj sezoni uključuje sedam izvedbenih projekata, a jedan od njih je i Dramsko-akcijsko istraživanje stigme i mobbinga na radnom mjestu čija se radionica održava zadnjih deset dana rujna, a sama izvedba i diskusija rezervirana je 30. rujna u 20 sati.

Vesna Mačković, Za tango je potrebno dvoje

Vesna Mačković, Za tango je potrebno dvoje

Cirkus u Zagrebu

Festivalsku jesen upogonit će peto izdanje Cirkobalkane (25. rujna -1. listopada) festivala cirkuske umjetnosti pod čijim će se šatorom smještenim u dvorištu Jedinstva i Močvare izvesti predstave iz Francuske, Argentine, Srbije i Hrvatske, a organizirat će se i Laboratorij cirkuske umjetnosti s radionicama kontorcionizma i handstandova, manipulacije objektima te zračne akrobacije. Nakon što Cirkobalkana ispuše svoj šator, Pogon ugošćuje peto izdanje Touch Me Festivala (6.-18. listopada) međunarodnog projekta posvećenog inovativnom i kreativnom povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije koji od 2005. svake tri godine predstavlja neke od najznačajnijih i najatraktivnijih aktualnih novomedijskih umjetničkih projekata u svijetu. Kustoski ga potpisuje voditeljica projekta Arts@CERN Mónica Bello u suradnji s KONTEJNEROM, a predstavit će skrivene događaje i pojave nedostupne ljudskoj percepciji s posebnim fokusom na tamnu tvar – tajanstvenu i intrigantnu supstancu koja konstituira većinu materije u svemiru.

The Residents

Šesto izdanje Bestiaruma (28. listopada), najprovokativnijeg programa urbane kulture Zagreba, transformirat će Pogonove tvorničke prostore u fetiš/fantasy igralište s brojnim nastupima međunarodnih body art performera, nesvakidašnjim posjetiteljima, filmskim i brojinim drugim iznenađenima. Važno je spomenuti kako je ulaz na Bestiarum moguć samo uz poštivanje dresscodea te za punoljetne posjetitelje! Vrh vala zabave u Pogonu jest koncert kultnih pionira američke avangardne scene The Residentsa (21. studenog) na kojem će predstaviti recentne materijale objavljene na novom albumu The Ghost Of Hope, kao i izbor iz vlastitog glazbenog kataloga koji uključuje preko 500 pjesama.

Izložbenim programom sezone gotovo u potpunosti orkestrira Galerija 90-60-90 koja predstavlja izložbu Grupe ABS Digitalno poslije univerzalnog (23. – 25. listopada), autorsku suradnju video umjetnice Sare Rajaei i književnice i kustosice Neve Lukić (23.-30. studenog) te novu izložbu Vlaste Žanić Zbirka zadataka (11.-16. prosinca). Prosinac je rezerviran i za izložbu, ujedno i vježbu zajedničkog djelovanja te performativni prikaz To bi mogla biti zajednica autora Pavla Heidlera, Elli Kuruş, Silvie Marchig, Marka Gutića Mižimakova, Sonje Pregrad, Kristine Semenove i Lee Vene. Predstavljanje Pogonove sezone zatvara najava radionice Trbuhozborci (10.-17. studenog) u organizaciji Odsjeka za animirani film i nove medije, ALU Zagreb čiji je cilj afirmirati moć kolektivnog maštanja, strahovanja, haluciniranja, radovanja, igranja, plesanja i bubnjanja putem niza predavanja i radionica afirmiranih teoretičara i teoretičarki te umjetnika i umjetnica.

Tounch Me Festival

Touch Me Festival

Učitati još
Zatvori