Velika izložba Rovinj Photodays u MUO

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja najvećeg regionalnog festivala fotografije Rovinj Photodays i ove se godine tradicionalno otvara za javnost u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu s početkom 1. rujna u 19 sati.

Senja Vild post 2

Senja Vild, ‘Fado’

Nagrade su dodijeljene u sedam službenih kategorija, a među pobjednicima je troje Talijana, te po jedan fotograf iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Argentine. Njihovi radovi predstavljeni u sklopu grupne izložbe svih finalista, koja je ujedno bila i središnji događaj ovogodišnjeg osmog po redu izdanja RovinjPhotodaysa. Kustosice izložbe su dugogodišnje suradnice Photo daysa Iva Prosoli i Dunja Nekić koje potpisuju i likovni postav.

Senja Vild

Senja Vild, ‘Fado’

Da podsjetimo, na ovogodišnji je natječaj pristiglo ukupno 8500 radova od oko 450 autora iz 30 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru, Davidu Bateu, koji je odabrao pet finalista u svakoj kategoriji. Ove godine po prvi puta je dodijeljena Grand Prix nagrada koju je glavni selektor David Bate uručio Argentincu Rodrigu Illescasu, također pobjedniku u kategoriji Portreti. Osvajanje ove nagrade za Rodriga znači novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2016. s pripadajućom pratećom publikacijom.

SONY DSC

Rodrigo Illescas, ‘Are you there’

Četvero hrvatskih autora našlo se među ovogodišnjim finalistima. Ino Zeljak drugoplasirani je u kategorijama Portret i Umjetnički koncept. U kategoriji Pejzaž Zvonimir Tanocki zauzeo je 2. mjesto, dok je na 4. poziciji Tjaša Kalkan. Bojan Mrđenović ove godine je na 3.mjestu u Arhitekturi. Svaki finalist u svojoj kategoriji, od ukupno sedam, osvojio je velike pohvale glavnog selektora Davida Batea, profesora fotografije na Westminsterskom Univerzitetu u Londonu gdje vodi MA program za studij fotografije . Bate je autor i nekoliko knjiga o teoriji fotografije te je na svom gostovanju u Rovinju održao i prigodno predavanje o svom radu koje je bilo izuzetno dobro posjećeno.

SONY DSC

Rodrigo Illescas, ‘Are you there’

Muzej za umjetnost i obrt jedan je od najvažnijih partnera RovinjPhotodaysa budući da svi nagrađeni radovi odlaze u njegov stalni fundus. Festival u kontinuitetu želi osnažiti suvremenu fotografsku scenu u cijeloj regiji te autorima pruža kvalitetu platformu za prezentaciju umjetničkog rada široj javnosti te međunarodnoj fotografskoj zajednici. Izložba ostaje otvorena do 20. rujna 2015. Sljedeći natječaj bit će raspisan u prosincu ove godine.

rovinj photo days

Zatvori