Velika izložba 11 domaćih umjetnika iz Berlina u Laubi

Velika izložba 11 domaćih
umjetnika iz Berlina u Laubi

Lovro Artuković, In Grunevald

Netom prije predstavljanja filmskog programa Motovun Film Festivala u Laubi, otvara se i izložba “Zidovi i mostovi” na kojoj 11 autora iz Hrvatske i regije s berlinskom adresom izlažu svoje radove.

Zidovi i mostovi

Svake godine Motovun Film Festival ima zemlju partnera, no ove godine kao partner postavio se jedan grad – Berlin. S obzirom da je Berlin primjer jedne iznimno žive i aktivne umjetničke scene i mjesto rada brojnih vizualnih umjetnika, organizatori su odlučili  filmskom programu dodati i jednu izložbu koju realiziraju u suradnji s Goethe-Institut Kroatien. Također, svjesni su koliko umjetnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe živi i radi u Berlinu, neki dulje – neki kraće, te su htjeli upravo njih i njihove radove dovesti i predstaviti publici prvo u Galeriji 5 kula u Motovunu (u sklopu Motovun Film Festivala), a potom i u Zagrebu u Laubi kada se festival s motovunskog brda preseli u Kuću za ljude i umjetnost. Suradnja Motovuna s Laubom postoji je već niz godina i prve izložbe Laubine kolekcije prije izgradnje Laube bile su predstavljene tijekom Motovun Film Festivala, tako da se i s ovim izdanjem suradnja s Laubom nastavlja – i s filmskim i s izložbenim programom.

Lovro Artuković, Autum excursion

Tanja Ostojić

Brojčano umjetnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe ima u Berlinu znatno više od selekcije baš za ovu izložbu. Jednostavno nije bilo mogućnosti okupiti ih sve. Stoga, napraviljena je selekcija umjetnika različitih generacija, s dužim i kraćim “stažem” u Berlinu, umjetnika različitih životopisa, umjetnika koji rade u različitim medijima. Činjenica da neki od najcjenjenijih hrvatskih i regionalnih umjetnika rade izvan svojih domovina je također nešto što se želi predstaviti kao točka rasprave. Njihovim “izmještanjem” iz poznatog (selidbom – ili trajnom ili privremenom) otvorili su se neki novi prostori za inspiraciju i nove mogućnosti istraživanja medija u kojima rade. Publika će imati prilike vidjeti radove izvedene u različitim medijima – od novih slika Lovre Artukovića, video radova umjetnika Božidara Katića, Šejle Kamerić, i Martine Mezak te dizajnerice Dore Đurkesac, do fotodokumentacije performansa Nike Radić i Tanja Ostojić. Nina Kurtela, poznatija kao plesačica, predstavit će se ovoga puta i jednom serijom fotografija, Ivana Franke serijom grafika, Irma Markulin jednom instalacijom nastalom kao rezultat istraživanja vlastite obiteljske povijesti, a Boris Ivandić skulpturom.

Nina Kurtela, 365 Routines

Živeći u svijetu gdje zemlje ponovno grade zidove i fizičke prepreke na svojim granicama, umjetnici traže mjesto gdje mogu graditi mostove – čime se djelomično objašnjava i odabir samog naziva izložbe. Berlin je grad koji je davno srušio “zidove” i otvorio prostor za nove dijaloge. Izložba WALLS and BRIDGES priča je o stvaranju dijaloga, širenju u neke nove smjerove okupljajući umjetnike koji dosad nisu izlagali skupa te o istraživanju njihovih identiteta na nekim novim geografskim prostorima. Upravo ta tema identiteta i života na lokaciji koju su sami odabrali je tema koja se prepoznaje u radovima umjetnika koje će izložba predstaviti. S tim da svatko od njih drugačije pristupa tim pitanjima – radovi se tematski kreću od istraživanja osobnih povijesti , svakodnevice i ožiljaka do istraživanja medija.

Čini se da je berlinska scena jedna od rijetki koja je toliko aktivna, živahna i različita. Najčešće ga se opisuje kao “grad mogućnosti” i kao “kreativni bazen međunarodne kreativnosti i stručnosti”. No, mi ne živimo u Berlinu – promatramo ga kroz perspektivu povremenog gosta koji se oduševi viđenim i kroz perspektive umjetnika s kojima radimo. Stoga, čini mi se da će se za realniji uvid u to koliko je berlinska scena aktivna i živahna, i koje su njezine prednosti i mane, moći dobiti od 30.8.2018. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Kustosice izložbe su Morana Matković i Jelena Pavlinušić.

Martina Mezak

Martina Mezak

Irma Markulin

Božidar Katić

Boris Ivandić

Učitati još
Zatvori