Počinje novi, genijalan program Stripologija

Počinje novi, genijalan
program Stripologija

zgcc 2018 usagi fb mcov

Skrivaju li se ekstremne ideologije u mainstream stripovima? Može li strip biti obrazovni alat u domaćim školama ili pak učinkovit aktivistički medij? Koja je uloga teksta u vizualnom mediju i kako rečenice postaju slike? Koje su razlike između vizualnog pripovijedanja u stripu i na filmu? Na ta i druga pitanja pokušat će se odgovoriti u novom programu Udruge Crtani romani šou pod nazivom “Stripologija”, koji starta u utorak 10. travnja u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu, s početkom u 19 sati. Gosti prvog izdanja bit će strip crtač Fran Strukan i scenarist i crtač Krešimir Biuk. S voditeljem programa, novinarom Jakovom Novakom, razgovarat će o svojim prvim koracima u stripu, o tome kako kročiti kroz život kao mladi umjetnik i o suradnjama u mediju stripa.

Što je Stripologija?

Kroz niz predavanja i razgovora u sklopu “Stripologiji” poznati će strip crtači, autori, kulturni kritičari, novinari, politolozi, sociolozi, dizajneri, književnici i znanstvenici raspravljati o stripu kao mediju, njegovom utjecaju na okolinu, kao i utjecaju okoline na njega. Iako su predavanja, radionice i paneli godinama sastavni dio programa Međunarodnog festivala stripa “Crtani romani šou”, odsad će se isti održavati ciklično u razdoblju neposredno prije, tijekom i nakon festivala: u tjednom ritmu od travnja do lipnja u Kulturnom centru Mesnička i u Domu hrvatskih likovnih umjetnika tijekom trajanja festivala, a dio programa tijekom i nakon jesenskog sajma knjige Interliber.

Naime, direktor festivala Slaven Gorički priznaje da je sa suradnicima došao do zaključka kako tri dana festivala nisu dosta za sustavnu raspravu o vrlo bogatom i živom mediju te njegovoj ulozi u kulturi, kako domaćoj tako i svjetskoj. “Zato smo odlučili proširiti aktivnosti i stvoriti mjesto gdje će ljubitelji stripa i čašica dobrih razgovora moći izmjenjivati ideje, definirati probleme i pomake, te stvarati dodatnu vrijednost za strip u Hrvatskoj i izvan samog festivala”, kaže Gorički.

Stripologija Biuk

“Svakog utorka u Kulturni centar Mesnička dovodit ćemo goste koji će pružati svoje jedinstvene perspektive o temama koje nisu nužno vezane samo uz strip, već se odnose na medije općenito i medijsku pismenost, u neformalnom, opuštenom druženju”, najavljuje Jakov Novak, autor i voditelj programa.

Prvo izdanje Stripologije

Na prvom izdanju “Stripologije” bit će i po prvi puta javnosti predstavljena imena gostiju i cjelokupni ovogodišnji program 21. Međunarodnog festivala stripa “Crtani romani šou – Zagreb Comic Con”, koji se ove godine odvija od 11. do 13. svibnja u Meštovićevom paviljonu, popularnoj “Džamiji”, a bit će govora i o projektu “Parlight Starlov”.

Strip Parlight Starlov

Riječ je o znanstveno-fantastičnom stripu nastalom prema ideji Krešimira Biuka i Sebastijana Čamagajevca, koji se pojavljuje kao crtač u jednoj od šest zasebnih epizoda koje čine ovaj omnibus-album. Scenarij svih epizoda napisao je Biuk, a nacrtali su ih naši ponajbolji crtači: Dalibor Talajić, Ive Svorcina, Goran Sudžuka, Stipe Kalajžić, Josip Sršen i Fran Strukan. Vizualni identitet glavnog lika nastao je prema liku hrvatskog crtača svjetskoga glasa Gorana Parlova, koji će za ovaj album napraviti naslovnicu, a naziv je referenca na njegov hvaljeni i komercijalno uspješni album “Starlight”, nastao, pak, u suradnji sa scenaristom Markom Millarom, poznatim po stripovima “Wanted” i “Kick-Ass”, koji su i ekranizirani u visokobudžetne hollywoodske filmove. Radnja stripa se odvija u dalekoj budućnosti, prvenstveno na planetu Zemlji, ali i na mnogim drugim izmišljenim planetima, a glavni je lik, Parlight Starlov, međuplanetarno poznati pop pjevač sa skrivenim identitetom – on je, naime, i plaćeni ubojica.

Kako je, gdje i zašto došlo do ove suradnje hrvatskog crtačkog “dream teama” i kad izlazi ovaj željno iščekivani album moći će se saznati u utorak od 19 sati u novom popularnom zagrebačkom klubu Kulturni centru Mesnička. Više informacija o festivalu “Crtani romani šou – Zagreb Comic Con” i programu “Stripologija” može se pronaći na službenoj web stranici i facebook stranici Crtani romani šou.

parlight, autor fran strukan

Učitati još
Zatvori