Izabrane su finalistice glavne izložbe 10. Organa vida

Izabrane su finalistice glavne
izložbe 10. Organa vida

Silvia Bigi

Između 350 prijavljenih projekata iz raznih država sa sedam kontinenata, odabrano je 20 finalistica koje će se predstaviti na glavnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb!

Tema jubilarnog 10. izdanja i naziv glavne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti je “Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas”, a koncept ovogodišnjeg izdanja potpisuju kustosice Lea Vene i Marina Paulenka. Svečano otvorenje izložbe održat će se 12. rujna i bit će otvorena za javnost do 30. rujna 2018.

ODABRANE UMJETNICE

Međunarodne članice žirija kojeg čine Laia Abril, Nina Berman, Tomoko Sawada, Arvida Bystöm, Katalin Ladik i Fiona Rogers odabrale su 20 umjetnica među ukupno 350 prijavljenih iz 49 zemalja svijeta.

Julia Fullerton-Batten

Odabrane umjetnice koje će u sklopu 10. međunarodnog festivala fotografije Organ vida izložiti svoje radove su Raphaela Rosella (Australija), Julia Fullerton-Batten (UK), Nausica Giulia Bianchi,Ordination (Italija), Cemre Yesil & Alice Caracciolo (Turska), Gloria Oyarzabal (Španjolska), Catrine Val (Njemačka), Ilona Szwarc (Poljska, SAD), Ke Peng (Kina), Mafalda Rakos (Austrija, Nizozemska), Silvia Bigi (Italija), dok će se radovi sljedećih umjetnica prikazati kao projekcije u MSU Zagreb: Naghmeh Navabi (Iran, UK), Ashely Miller (SAD), Karla G.Guerrero (Meksiko), Loulou d’Aki (Švedska), Jennifer Loeber (SAD), Nora Novak (Hrvatska, Njemačka), Roos Quakernaat (Nizozemska), Alice Mann (Južnoafrička Republika, UK) i Alexa Vachon (Kanada, Njemačka).

Članice međunarodnog žirija imale su pred sobom zadatak odabrati radove umjetnica koji postavljaju aktualna pitanja na suvremene izazove, probleme i perspektive koji se odnose na temu javnog poziva. Uvažile su različitost stavova, kulturnih i geografskih konteksta koji zajedno čine presjek trenutnog stanja i situacije na globalnoj društvenoj i političkoj sceni tako da će publika na izložbi imati priliku vidjeti niz jako zanimljivih I raznolikih radova. Radovi pokrivaju široki spektar tema i motiva, a svi se jasno referiraju na zadanu temu natječaja.

Ilona Szwarc

Tako Raphaela Rosella svojim radom „You’ll know it when you feel it“ otkriva žene i djevojke iz svoje bliske okoline i njihove borbe s majčinstvom, transgeneracijskom traumom, turbulentnim vezama, birokratskim nasiljem i teretom niskih očekivanja proizašlima iz njihove rasne ili klasne pripadnosti. Umjetnica Catrine Val kroz vlastite transformacije u fotografskoj seriji „Feminist“ uspješno balansira humor i kritiku te koristeći elemente modne fotografije i performansa utjelovljujuje u vlastitom liku kontradikcije ženskosti u 21. stoljeću. Španjolska umjetnica Gloria Oyarzabal u svom radu upozorava kako je eurocentrizam doveo do rasizma znanja. Umjetnica Ke Peng bavi se razvojem identiteta mlađe generacije u metropolama ubrzanog razvitka.

U projektu „The Act“ britanska umjetnica Julia Fullerton Batten u raskošnim scenografijama dramatičnog svjetla portretira žene  koje su svjesno odabrale profesiju seksualnih radnica, porno glumica i striptizeta. To su žene različitih kulturnih pozadina, obrazovane i ponosne na svoje tijelo i činjenicu da ga koriste za zarađivanje. Ovaj projekt slavljenje je ženskog iskustva kroz žensko oko.  Iako seksualni rad u pravilu nije pozitivno tumačen, ovo iskreno iskustvo prikazuje njih, a i sami njihov rad, u nešto drugačijem svjetlu.

Gloria Oyarzabal

Još jedna „osjetljiva“ tema današnjice motiv je rada umjetnice Mafalde Rakoš. Njezin rad „I Want to disappear – Approaching Eating Disorders“ djelomično je i autobiografski što će svakako publici biti interesantno, a bavi se poremećajem u prehrani. Ona ovim radom donosi pogled u svoju intimu i intimu drugih mladih žena i djevojaka koje su stigmatizirane radi svoje bolesti.

Talijanska umjetnica Giulia Bianchi istražuje stvarnost kakva jest i kakva bi potencijalno mogla biti. Ona svojom serijom dokumentarne fotografije donosi uvid u religijski neposluh i žensku alternativu unutar svjetskih religija, a kojima dominiraju muškarci. Druga talijanska umjetnica, Silvia Bigi, prikazat će rad koji se bavi ritualom braka, no na drugačiji način od očekivanog. Ona, naime, istražuje povijest „zakletih djevica“ s Balkana koje su odlučile živjeti „muški“ život ne bi li izbjegle ritual braka. Poljska umjetnica Ilona Szwarc, bazirana u L.A.-u kroz izabrani projekt istražuje vlastito iskustvo strankinje u Americi. Angažirajući modele koji su njoj nalik umjetnica istražuje asimilaciju pojedinca u stranoj okolini, žene na margini kulture, promatranje sebe kroz oči drugih. Zanimljivost rada je i u tome da umjetnica koristi sada jako popularne make up tutoriale kao inspiraciju za poigravanje s površinskim transformacijama koje koristimo kako bi proizveli ili afirmirali vlastiti identitet. I posljednji izloženi rad je onaj umjetnica Cemre Yesil i Alice Caracciolo. Radi se o suradnji na temelju legende u južnoj Italiji. Lokalna zajednica naručila je rad inspiriran legendom o Turčinovoj ženi koja je dobila na dar kip Djevice Marije tijekom jedne od povijesnih invazija Turaka na Italiju.

Cemre Yesil

Svi ovi radovi, sve njihove teme i motivi, iako jako različiti, zajedno čine skup odgovora na pitanja koja zadana tema natječaja postavlja: Zašto i kako žene protestiraju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju i samoprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. Instagram generaciju umjetnica? Kako konstrukciju ženstvenosti kao maske reflektiramo danas? Kakvu ulogu zauzima vlastito tijelo u kulturi opsjednutoj selfijima? Tko su gledatelji/ice kojima se obraćamo?

Festival Organ Vida najveća je međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj, ali i najveći nezavisan festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u nekoliko različitih zagrebačkih galerija i institucija. Festival čini tim kreativni mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje.

 

 

 

Učitati još
Zatvori