Umjetnost dolazi u raznim veličinama

Umjetnost dolazi u raznim veličinama

Obično prvo što ljudi pomisle kada im se spomene umjetnost jest slikarstvo. Sljedeća najčešća misao je – ulje na platnu. Na velikom platnu.

ulje na platnu

Nema ničega krivoga u tom redoslijedu misli. No, našu pažnu u posljednje vrijeme zaokupljaju i najmanje stvari tako da smo ih odlučili podijeliti s vama, možda vam baš one prve padnu na pamet kada pomislite na likovnu umjetnost.

medielval letters

Naime, radi se o likovnim minijaturama. Minijature su predstavljale malu sliku ili crtež kojima su ukrašavana zaglavlja knjiga ili početna slova, a poznate su već u starim rukopisima Kineza, Indijaca, Perzijanaca i Egipćana. No, minijature su i umanjeni, detaljni prikazi ljudi, biljaka, životinja, vozila i građevina u točnom omjeru u odnosu na stvarne predloške, ili one izmišljene.

shutterstock_78902197

Predstavljamo tri umjetnika koja su medij minijature doveli do savršenstva, svaki na svoj način. Prvi je Talwst, umjetnik kanadsko-trinidadskog podrijetla koji živi i stvara u Torontu, Ontario, Kanada. On stvara nove svjetove i reinterpretira već postojeće situacije i događaje u ljudskoj povijesti tako što izgrađuje novu, minijaturnu scenu unutar kutijice za nakit. Kutijica za nakit u ovom slučaju nije ograničenje veličine, već jedan zadani okvir unutar kojeg umjetnik stvara najdetaljniji mogući najmanji svijet. Njegove minijature i ostala djela možete pogledati na web stranici talwst.com.

Talwst, "Woodland Waterfall"

Talwst, “Woodland Waterfall”

Talwst, "The Troubadour"

Talwst, “The Troubadour”

Talwst, "Everybody loves McDonalds"

Talwst, “Everybody loves McDonalds”

Sljedeći umjetnik koji nam je zaokupio pažnju jest Evan Lorenzen, ilustrator i animator koji trenutno živi i radi u Denveru, Colorado, SAD. U zadnje vrieme počeo je proučavati minijature, rukom rađene minijaturne knjižice i tarot karte. Njegove knjižice nisu više od 1 inča i većinom su velike kao jagodica palca. Radi ih u tehnikama olovke, tinte i akvarela ugledajući se na srednjovjekovne primjere legendi i mitova. Njegov rad možete pratiti na artandsuchevan.com.

Evan Lorenzen, "Tiny Tarot"

Evan Lorenzen, “Tiny Tarot”

Evan Lorenzen, "Tiny Tarot"

Evan Lorenzen, “Tiny Tarot”

Evan Lorenzen, "The Mini Book of Major Events"

Evan Lorenzen, “The Mini Book of Major Events”

Zadnji, no ne i posljednji minijaturist je Alan Wolfson. Alan Wolfson stvara minijaturne urbane krajolike sa svim mogućim efektima kako bi se činilo da je ulovio trenutak vremena na određenome urbanome mjestu. Radi se o iznimno komplksnim scenama koje ponekad zahtjevaju i do nekoliko mjeseci rada na njima. Radovi nisu apsolutno vjerne kopije određenih lokacija, prije se inspirira lokacijama koje onda razvije u nekom drugom urbanom okruženju u svojim radovima.

Radovi mu imaju jaku narativnu crtu. Scene se odigravaju nama pred očima, iako nema ljudi, tu su predmeti koji potvrđuju njihovu prisutnost: smeće, graffiti, napojnica na stolu zalogajnice itd. Svi ti detalji daju dojam priče i pokreta koji vizualno nedostaje. Alan je iznimno produktivan autor i njegove radove možete vidjeti, proučiti i naručiti na alanwolfson.net.

Alan Wolfson, "Katz's diner"

Alan Wolfson, “Katz’s diner”

Alan Wolfson, "Paradise Playhouse"

Alan Wolfson, “Paradise Playhouse”

Učitati još
Zatvori