Venecijansko bijenale ove godine donosi veličanstvenu morsku instalaciju

Red Regatta na Venecijanskom bijenalu

Venecijanski bijenale je najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u Veneciji, na prostoru Giardina. Venecijanski filmski festival je dio Venecijanskog bijenala, kao što je to i Venecijanski bijenale arhitekture, koji se za razliku od Bijenala odvija svake parne godine. Bijenale se tradicionalno održava u venecijanskom parku Giardini di Castello, tu se nalazi 30 stalnih nacionalnih paviljona. Pravo na stalni paviljon u velikoj mjeri je bilo rezultat međunarodnih političkih odnosa 1930-ih godina, te kasnije hladnoratovskih prilika. Aperto je počeo kao manifestacija otvorena mladim umjetnicima, koji nisu obuhvaćeni izložbama u nacionalnim paviljonima. Poslije se ustalilo da se Aperto održava u Arsenalu, od 1995. smanjio se broj Aperta, tako da sve veći broj zemalja sudionica unajmljuje dodatne izložbene prostore da izloži svoje mlade umjetnike.

No, osim parka Giardini di Castello i Arsenala, ove godine će i posebna instalacija na venecijanskome moru, biti dio ovog velikog umjetničkog događaja. Bijenale ove godine počinje 11. svibnja i otvoreno je za javnost do 24. studenog 2019. godine. U tom periodu, osim umjetničkih instalacija, izložaba i predstavljanja umjetnika sa svih strana svijeta, umjetnica Melissa McGill će sa svojom instalacijom Red Regatta na kratko vrijeme promijeniti vizuru Venecije.

Kustos i umjetnički direktor 58. izdanja Bijenala je Ralph Rugoff, trenutno direktor u Hayward Gallery u London. Između 1985. i 2002. pisao je nebrojene kulturalne i likovne kritike za stručne i kulturološke časopise te je tijekom tog razdoblja počeo raditi i kao nezavisni kustos. Velika izložba Bijenala, a koju on kurira, zove se May You Live In Interesting Times – česta britanska poslovica, a koja se savršeno reflektira na sadašnje doba – društveno, političko, kulturno…

Više informacija o ovom velikom umjetničkom događaju saznajte na labiennale.org.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori