Velikim partyjem sinoć je otvoren 10. Organ vida

Velikim partyjem sinoć je
otvoren 10. Organ vida

SVEČANO OTVORENJE 10. ORGAN VIDA FESTIVALA

Na svečanom otvorenju festivala, u srijedu 12.9.2018., u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, gostima su se obratili Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura MSU-a, Marina Paulenka, direktorica Festivala, Paola Orlić, producentica Festivala, Morana Matković, projektna menadžerica Festivala, Lea Vene kustosica Festivala, Nevena Tudor Perković, načelnica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture i Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu Grada Zagreba te su svojim obraćanjem brojnoj publici i pozdravnim govorima službeno otvorili 10.izdanje međunarodnog festivala fotografije Organ Vida čija je tema ovoga puta bila Uključene, aktivne svjesne – ženske perspektive danas.

Kao i na prijašnjim izdanjima, i ove se godine Organ Vida može opisati kao mjesto okupljanja brojnih domaćih i međunarodnih umjetnika, kustosa, stručnjaka, teoretičara, kritičara i urednika, što je svakako potvrdilo sudjelovanje u dva EU projekta Parallel Intersection Zagreb i REFEST, čije se izložbe mogu pogledati tijekom trajanja Festivala.  

Tijekom svečanog otvorenja dodijeljena je po drugi put nagrada Marina Viculin, mladom fotografu, umjetniku Denisu Butorcu. Nagrada nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori Marini Viculin, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje i potpora projektu za rad u nastajanju mladog umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.

Nakon službenog dijela otvorenja svi posjetitelji i gosti  krenuli su u razgledavanje izložbi koje su otvorene u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb:

Uključene, aktivne, svjesne – Ženske perspektive danas

Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči

Laia Abril: Povijest mizoginije, 1. poglavlje

Amalia Ulman: Privilegij

Put kroz izložbe brojne posjetitelje i goste festivala je potom odveo na Rooftop party na krovu MSU-a uz glazbeni potpis DJ Itcha te atraktivan Vj-ing Schwestern Sisters. U iznimno veseloj i rasplesnoj atmosferi, umjetnička direktorica Marina Paulenka i  producentica festivala Paola Orlić prerezale su veliku slavljeničku tortu te još jednom šampanjcima s gostima nazdravile u čast 10. rođendana festivala!

Kvalitetom i obimom programa Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ vida , nedvojbeno je potvrdio da kao Guardianov izbor „top 5“ prošle 2017. definitivno upisan na kartu najbitnijih događaja svjetske suvremene fotografske scene.

BOGATI BESPLATAN PROGRAM ZA POSJETITELJE U TJEDNU OTVORENJA

Ostatak tjedna donosi još otvorenja izložbi:

  1. 09. 2018. u 20 sati – Nina Berman – Autobiografija gđe. Wish
  2. 09. 2018. u 12 sati – REFEST
  3. 09. 2018. u 20 sati – Arvida Bystrom – samo birane trešnje
  4. 09. 2018. u 20 sati – Monica Alcazar – Uznesenje

Konferencija o suvremenoj fotografiji Ženske perspektive održat će se u petak, 14.9.2018. u kinu Europa, u dvorani Mueller, od 15 do 19:30 sati.

Festivalski tjedan zaključuje se kako je i otvoren – velikim partyjem! U AKC medika 15. rujna održat će se party zatvaranja na kojemu će nastupiti Machine Woman, Maja Pa, Ivna Ji, mapalma, Ineskich. Party počinje od 23 sata i trajat će do jutarnjih sati.

Izložbe u MSU ostaju otvorene do 30. rujna 2018. Ulaz je besplatan. Detaljan raspored festivala i konferencije možete pronaći i na ovfestival.org.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Učitati još
Zatvori