Objavljen je program 10. Organ vida festivala

Objavljen je program 10. Organ
vida festivala

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

ORGAN VIDA – PROGRAM

Glavni tjedan otvorenja festivala ove će godine trajati od 10. rujna do 16. rujna 2018. u Zagrebu, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do kraja rujna 2018. Svake godine Organ Vida problematizira glavnu tematsku okosnicu koja obrađuje aktualnu društveno-političku situaciju, tako je ovo jubilarno izdanje u potpunosti posvećeno ženskim perspektivama. Tema jubilarnog 10. izdanja i naziv glavne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je naš glavni partner festivala, je Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas, a koncept ovogodišnjeg izdanja kojeg možete pročitati u nastavku potpisuju kustosice Lea Vene i Marina Paulenka. Uz glavnu izložbu finalistica koje je odabrao žiri u sastavu Arvida Byström (Švedska), Fiona Rogers (Velika Britanija), Laia Abril (Španjolska), Nina Berman (SAD), Tomoko Sawada (Japan) i Katalin Ladik (Mađarska), u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb predstavit ćemo još 3 izložbe — izložbu Privilegija Amalije Ulman, izložbu Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči, te izložbu španjolske umjetnice Laie Abril: Povijest mizoginije, poglavlje 1.

Program festivala koji osim izložbi uključuje i brojna predavanja i predstavljanja umjetnika, radionice za stručnjake, konferenciju o suvremenoj fotografiji, projekcije filmova te radionice za djecu odvijat će se na brojnim lokacijama u gradu Zagrebu — od već spomenutog Muzeja suvremene umjetnosti do Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Kina Europa, Galerije Forum, Galerije Greta, Galerije Kranjčar, Galerije Nova, Galerije PM – HDLU, Galerije SC, Galerije Šira, Galerije f8, Kuće arhitekture ORIS, Hale V (Tehnički muzej Nikola Tesla) i Pogona Jedinstvo do Medike gdje vaš očekuje zanimljiv klupski program.

I s ovim jubilarnim 10. izdanjem Organ Vida okupit će u Zagrebu brojne međunarodne i mlade i etablirane umjetnike_ce i suvremene fotografe_kinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te kroz osmišljen program potaknuti na promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima ne samo stručnu publiku, već i širu javnost.

Iz programa izložbi moramo istaknuti izložbu Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči kustosice Marine Paulenka koja okuplja 13 međunarodnih umjetnica, uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić s radom Voljena. Izložba odražava, propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz  konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga,  reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Izložba je prije Zagreba bila izložena u Mariboru, Berlinu i Grazu.

Nina Berman

U MSU galeriji predstavljamo izložbu Povijest mizoginije. Poglavlje 1. španjolske umjetnice Laie Abril. Izložba koja se donosi u suradnji s VoxFeminae Festivalom obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na isti, a upravo zbog iznimne slojevitosti i cijeli projekt i navedena izložba dosad su nagrađeni brojnim nagradama i priznanjima. Umjetnica ​dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu. Ovo je ujedno i prvo gostovanje umjetnice u Hrvatskoj.

Kroz glavnu festivalsku izložbu naslovljenu Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas svoje će projekte predstaviti sljedeće umjetnice / finalistice: Raphaela Rosella You’ll Know It When You Feel It (Australija, 2018.), Julia Fullerton-Batten The Act (UK, 2017); Nausica Giulia Bianchi Ordination (Italija, 2015); Cemre Yesil & Alice Caracciolo Piet[r]a   (Turska, 2017); Gloria Oyarzabal Woman Go No’Gree (Španjolska, 2017); Catrine Val Feminist (Njemačka, 2013); Ilona Szwarc Indeed a new woman (Poljska / SAD, 2018);Ke Peng Salt ponds (Kina, 2016); Mafalda Rakos I want to disappear – Approaching Eating Disorders (Austrija / Nizozemska, 2013) and Silvia Bigi The tree of milk (Italija, 2017).

Laia Abril

Umjetnice čiji će se projekti biti prikazani kao projekcije u MSU Zagreb su: Naghmeh Navabi A home, no longer mine (Iran / UK, 2018); Ashely Miller Still Life Series (SAD, 2018); Karla G.Guerrero Berta (Meksiko, 2018); Loulou d’Aki Mother of choice (Švedska, 2017); Jennifer Loeber Gyrle  (SAD, 2017); Nora Novak The Nature of a Home (Hrvatska / Njemačka, 2018); Roos Quakernaat A Proper Dish (Nizozemska, 2016); Alice Mann Drummies (Južnoafrička Republika / UK, 2018); Alexa Vachon Rise: Women, Social Change and Equality through Football (Kanada / Njemačka , 2018).

Izložba koja se otvara u Galeriji Nova premijerna je izložba na kojoj će američka fotografkinja Nina Berman prvi put predstavit svoj rad Autobiografija gospođice Wish. Izložba je priča o osobi  koja je preživjela trgovinu seksom i dječju​ ​pornografiju te njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti,​ ​vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok​ ​živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.​

U Galeriji Kranjčar otvara se izložba Cherry Picking švedske umjetnice Arvida Byström. Ova mlada umjetnica počela je objavljivati fotografije na svom Instagram profilu i na taj način  sudjelovati u zajednici umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. “girly” estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

Arvida Byström

U Galeriji Šira ugostit ćemo umjetnicu  Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Tales of lipstick and virtue, a u Galeriji Greta izložbu Butterflies are a Sign of a Good Thing umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavit će se i  Jelena Blagović sa svojim novim radom Nove samoće u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom F20.5 u Galeriji PM (HDLU), Bojan Mrđenović s radom Magistrala u prostoru Pogona Jedinstvo.

Svakako treba spomenuti da će publika imati priliku vidjeti i velike skupne izložbe europskih projekata, a to su europska platforma za fotografiju pod nazivom PARALLEL koja će predstaviti radove europskih umjetnika, preko 50 mladih fotografa, u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt REFEST: Riječi i slike o izbjegličkim rutama nastao suradnjom fotografa_kinja, pjesnika_inja i ilustratora_ica koji su na rezidencijama grupno, ali i samostalno, istraživali puteve izbjeglica te su njihove zajedničke radove nastale kao rezultat procesa rezidencije i istraživanja  predstavljamo izložbom.

Sve izložbe 10.izdanja Organa Vida besplatne su za posjetitelje.

Photobooks Kassel

Učitati još
Zatvori