Tri izložbe koje trebate pogledati ovaj tjedan

Tri izložbe koje trebate
pogledati ovaj tjedan

Tjedan započnite izložbom, sredinu tjedna upotpunite izložbom i tjedan završite – izložbom. Jako dobra doza umjetnosti i kulture ponekad je točno ono što nam treba za bolji i ljepši tjedan.

Tea Pranjić u Botaničaru

Jučer se u zagrebačkom Botaničaru otvorila izložba mlade autorice Tee Pranjić, kojoj je ovo prva samostalna izložba pod nazivom Fragmenti suza. Serija grafika Fragmenti suza, nastala 2016. godine, približava nam viziju ljudskih emocija kroz pogled Tee Pranjić. Ponekad teško puštene van, suzdržavane čak, ovdje se emocije otvaraju; autorica ih klinički secira i fragmentira kako bi bolje predstavila njihovu slojevitu prirodu. Promatrajući ih u njihovoj složenosti, sistematično posložene, prepoznajemo ljudsko iskustvo jedinstveno prikazano kroz vizualnu interpretaciju. Prezentirana gotovo laboratorijski, serija Fragmenti suza uvlači nas u dijalog u kojem nema riječi, a broj i raznovrsnost matrica u otiskivanju rada omogućuju varijacije bez kraja. U tome i leži krajnja ideja serije – neponovljivost otiska.

Predrag Pavić u Galeriji SC

Ove srijede, 13. lipnja, održat će se otvorenje izložbe Succeeding Dangerously umjetnika Predraga Pavića u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 27. lipnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Succeeding Dangerously predstavlja daljnji autorski razvoj „skulptura koje rade“. Uvodeći u umjetnički rad funkcionirajući objekt, na način da funkcija generira sadržaj rada, izložba predstavlja tri pojedinačna djela (Paraplan, Parachute i Paravion) koji narativno čine jednu cjelinu u kojoj se stvarnost definira prefiksom para, a sve jest i nije istina. Ako bi se moglo postaviti određenje kako je jedan od metaforičkih postulata umjetnosti rizik što ga je autor spreman prihvatiti, onda je taj izlet u nepoznato područje, u ovom slučaju predstavljen konkretno. Izložba na konceptualnom nivou tematizira ideju putovanja s apsurdnim sredstvima i ciljem, stavljajući sve na kocku, ili kako je to L. Caroll apostrofirao u spjevu Lov na Snarka:

This was charming, no doubt; but they shortly found out

That the Captain they trusted so well

Had only one notion for crossing the ocean,

And that was to tingle his bell

Valentina Brostean u Živom Ateljeu DK

U petak 15. lipnja u 19 sati u galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110) otvara se prodajna izložba ilustracija ONLY US, HUMANS umjetnice Valentine Brostean. Izložba će biti otvorena subotu i nedjelju (15.-17. lipnja) u vremenu od 10 do 13 sati te 16 do 20 sati.

Valentina se bavi ilustracijom knjiga, grafičkim dizajnom, a od kada živi i radi u Torinu (IT) najviše je posvećena slikarstvu i osobnim projektima u suradnji s agencijama širom svijeta. Valentina je izlagala na mnogobrojnim izložbama u inozemstvu, među kojima treba spomenuti samostalnu izložbu “Last drop of innocence” u prestižnoj rimskoj galeriji Dorothy Circus Gallery, hramu europskog “pop surealizma”, ujedno i stila koji najbolje definira Valentinin slikarski opus.

Značajno je i sudjelovanje u grupnoj izložbi “Pop surrealism – stay foolish” u muzeju Casa del Conte VERDE u Rivoliju, gdje se okupio velik broj svjetski priznatih i poznatih imena low brow/pop surrealism scene pod okriljem kustosa i vlasnika Dorothy Circus galerije – Alexandre Mazzanti. Osim toga, izlagala je u okviru Miami Art Basela. Valentina je dobitnica nekoliko nagrada iz sfere vizualnih umjetnosti među kojima kao najdražu izdvaja “Zlatnu plaketu Beograda” – Zlatnog Pera Beograda, međunarodnog bijenala ilustracije. Mnogi poznati internacionalni magazini poput Juxtapoz, New Web Pick, Catsle, Candy, Cretaive Review Uk, etc. objavili su njene radove. Njen stvaralački opus zasnovan je na istraživanju specifične morfologije likovnog izraza izvedene iz simbolike života suvremenog čovjeka kao centralne tematike njenih radova.

Više o Valentini i njezinom radu možete saznati na valentinabrostean.com.

Učitati još
Zatvori