U Galeriji Kranjčar počinje popularan ciklus samostalnih izložbi

U Galeriji Kranjčar počinje popularan
ciklus samostalnih izložbi

juraj dobrović post

Juraj Dobrović

U četvrtak, 19. svibnja 2016. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Kranjčar započet će nova sezona Mentalnog sklopa koju će otvoriti izložba dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika Juraj Dobrović i Duje Jurić. Oba su poznata po svojim geometrijskim promišljanjima i konstruktivističkom pristupu likovnoj umjetnosti, te čistoći, duhovnoj koheziji i strogosti provedbe zahtjevno postavljenih likovnih zadataka. Izložba će trajati do 28. svibnja, a nema sumnje da će privući sve zaljubljenike u vrhunsku umjetnost.

Duje Jurić

Duje Jurić

Mentalni sklop (mentor – sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine, a odlične kritike i veliki interes publike razlog su da će se ovaj popularan ciklus samostalnih izložbi nastaviti i u 2016. godini. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika, i to u razdoblju od svibnja do srpnja te od listopada do prosinca 2016.

Juraj Dobrović

Juraj Dobrović

Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori