2016. je godina genijalnih serija

2016. je godina genijalnih serija

'Girls'

‘Girls’

Od samog početka 2016. godine iz mjeseca u mjesec najavljuju se i emitiraju odlične serije. Tolika količina dramskih, kriminalističkih, triler, špijunskih i sličnih serija koje oduševljavaju svojom kvalitetom, postavom glumaca i originalnom pričom nije se desila već stvarno dulje vrijeme tako da ovu godinu možemo slobodno proglasiti godinom televizijskih serija.

Serija ‘Girls‘ uvela nas je u ovu godinu s iščekivanom petom sezonom prepunom turbulentnih događanja. Uspjeh serije svakako leži u odvažnosti njezine autorice, Lene Dunham, koja glumi jednu od glavnih uloga, scenaristica je serije i režiserka. Najavljenu, posljednju sezonu obožavatelji jedva čekaju, a kako sada stvari stoje, vjerovatno će se početi emitirati krajem godine.

girls1

‘Girls’

Sljedeću seriju na našem popisu također su obilježili uglavnom snažni ženski likovi, no u nešto drugačijem izdanju – ‘Orange is the New Black‘ ovog je ljeta počela sa svojom četvrtom sezonom, a obzirom da je medijska kuća odlučila odmah emitirati svih 13 epizoda, vjerujemo da je mnogo vas provelo ‘Orange Is The New Black’ vikend maratone. Oni koji se još nisu odlučili za takav poduhvat, vrijeme je da rezervirate jedan vikend za omiljene nam zatvorenice Litchfield federalnog zatvora.

'Orange Is The New Black'

‘Orange Is The New Black’

Britanska serija ‘The Night Manager‘ donijela je mnogo napetosti, uzbuđenja te skrenula pozornost gledatelja na odličnog britanskog glumca Toma Hiddlestona koji je uz legendarnog Hugha Lauriea nosio seriju do samog kraja. Obožavatelji Marvelovih filmova znaju ga iz franšize ‘Avengers’ i ‘Thor’ filmova, no ovom ulogom skrenuo je pozornost i na svoje klasično glumačko obrazovanje te nastavio sa sljedeća dramska velika filma – ‘High Rise’ i ‘I Saw The Light’. ‘The Night Manager’ svakako mu je donijela sijaset novih obožavatelja i iznenadnu veliku popularnost u SAD-u.

The Night Manager

‘The Night Manager’

Crnohumorna dramska serija ‘Fargo‘ do sada je imala dvije sezone, ova druga je čak po gledanosti premašila prvu, a najavljena treća sezona vjerujemo donosi isto toliko kriminalističke fantastične radnje. Obzirom na razmještanje radnje u razna doba, ostaje nam da vidimo kako će briljantna braća Cohen ovu treću sezonu povezati s prve dvije i u koje vremensko razdoblje smjestiti te kako povezati zajedničku kronologiju s filmom.

'Fargo'

‘Fargo’

Better Call Saul’ kriminalistička je serija, tzv. ‘spin-off prequel’ iznimno popularne serije ‘Breaking Bad’. Autori jedne i druge serije su Vince Gillian i Peterom Gould. Radnja serije smještena je u 2002. godinu te prati priču odvjetnika Jamesa Morgana ‘Jimmy’ McGilla kojeg je fantastično utjelovio Bob Odenkirk (a gledali smo ga i u ‘Fargu’!) i to šest godina prije nego se pojavljuje kao alter ego Saul Goodman u seriji ‘Breaking Bad’. Odlično je to putovanje u vrijeme prije ‘Braking Bad’ vladavine TV ekrana.

'Better Call Saul'

‘Better Call Saul’

Nova odlična serija nastala iz pera vrhunskog majstora napetosti i intrige Stephena Kinga, zanimljivog i znakovitog je naslova ‘11.22.63’. Radi se, naime, o datumu koji je obilježio svjetsku zapadnu povijest i prošlost, danu kada je ubijen američki predsjednik John F. Keneddy. Ova mini serija donosi osam nastavak u kojima glavnu ulogu ima James Franco i to kao srednjoškolski profesor Jake Epping koji saznaje za putovanje kroz vrijeme, vremenski portal, koji ga vraća u 1960-e godine prošlog stoljeća.

‘11.22.63’

‘11.22.63’

Kraj ljeta dočekali smo s novom odličnom glazbenom TV serijom – mjuzikl ‘Get Down‘! Tko još nije počeo gledati, stigne se uključiti… Serija je, naime, počela s emitiranjem 12. kolovoza. Seriju su kreirali Baz Luhrman i Stephen Adly Guirgis prema konceptu Baza Luhrmana, koji je on razvijao čak deset godina. Radi se o priči mitske sage nastanka njujorške hip-hop, punk i disco scene, a odvija se na autentičnim lokacijama u Bronxu, SoHo umjetničkoj sceni, CBGB-ju i Studiju 54.

'Get Down'

‘Get Down’

The Americans‘ je neslužbeno proglašena jednom od najboljih špijunskih američkih TV serija. Iako je premijeru doživjela 2013. godine, serija se s novom sezonom vratila u proljeće 2016., a zbog velikog odjeka i popularnosti te stvarno izuzetno napete i zanimljive priče, zakazano je snimanje za još dvije sezone – one od 13 epizoda u 2017. te 10 njih i u 2018. godini. Serija je prava poslastica za sve ljubitelje napetosti, špijunske radnje i nedokučivog raspleta.

'The Americans'

‘The Americans’

Američki kanal Showtime službeno je objavio početak nove sezone serije ‘The Affair‘ 20. studenog 2016., što, ako malo bolje sagledamo kraj ljeta i prag jeseni, i nije tako daleko. Sigurno to iščekivanje stvara malu dozu uzbuđenja ako ste se ‘navuli’ na životne priče Noaha (Dominic West), Allison (Ruth Wilson), Colea (Joshua Jackson) i Helen (Maura Tierney). Serija se prikazivala na HRT-u, nadamo se da će nacionalna televizijska kuća otkupiti prava prikazivanja i za tu, treću sezonu.

'The Affair'

‘The Affair’

‘The Night Of’ je nova, kriminalistička, prilično uzbudljiva, miniserija medijske kuće HBO. Prema prvim kritikama proglašena je nasljednicom kultne serije Pravi detektivi. Ovu seriju je HBO dugo spremao – 2012. godine je naručena pilot epizodu temeljena na izvrsnoj BBC-ovoj seriji ‘Criminal Justice’. U toj naručenoj seriji trebao je glumiti James Gandolfini, no 2013. je karizmatičan glumac iznenada preminuo te su postojale glasine da će ga naslijediti Robert De Niro. No, prije dvije godine je potvrđeno da će izvrstan glumac John Turturro utjeloviti glavni lik, i to u osam epizoda prve sezone. Serija se upravo emitira i svaki ponedjeljak navečer drži vjernu publiku napeto prikovanom za ekrane.

'The Night Of'

‘The Night Of’

Filmovi kao što su Goonies, Alien, E.T., Bliski susreti treće vrste, Isijavanje, Stand By Me, Carrie… svi su dobili svojevrsnu reinkarnaciju kroz scenografiju, vizualni dojam i atmosferu u fantastičnoj kriminalističkoj seriji ‘Stranger Things‘ koja nakon emitiranja sada zaluđuje obožavatelje i izdanim soundtrackom. Najavljena je i druga sezona, nadamo se čim prije, svakako u 2017. godini.

'Stranger Things'

‘Stranger Things’

Posljednje televizijsko iznenađenje svakako je istoimena ekranizacija omiljenog nam bestsellera ‘I Love Dick‘ u kojoj glavnu ulogu ima Kevin Bacon. Radnja je smještena u šaroliko akademsko društvo u Marfi, u Texasu te se bazira na bračnom paru – Chrisu i Sylvere i njihovoj zajedničkoj opsesiji prema karizmatičnom profesoru Dicku. Prva sezona je već tu i možete ju gledati na kanalu Amazon.

'I Love Dick'

‘I Love Dick’

Ova, 2016. godina, stvarno je u znaku odličnih serija, tako da vjerujemo da ćemo do kraja godine dočekati još koje odlično dramsko iznenađenje. Sve serije nominirane su u nekoj od kategorija za prestižnu Emmy nagradu, a cijeli popis možete vidjeti ovdje.

Foto: Journal arhiva

Učitati još
Zatvori