‘Text and the City’ izložba fotografija Toše Dabca

‘Text and the City’
izložba fotografija Toše Dabca

Ovogodišnji sedmi Dani fotografije otvaraju se 6. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti s izložbom ‘Text and the City’ (‘Tekst i grad’) autorice koncepta izraelske kustosice Ofre Amihay. U mjesec dana ove manifestacije publika će imati priliku vidjeti izložbe fotografije, pohađati radionice i predavanja koja se bave ovim medijem.

Tošo Dabac, Maturanti na Ilici, oko 1960.

Tošo Dabac, Maturanti na Ilici, oko 1960.

Koliko je neiscrpan opus Toše Dabca pokazat će i ovogodišnja izložba gdje je kustosica Ofra Amihay odabrala 55 fotografija na temu ‘Tekst i grad’ u kojoj je sučelila 20 radova Toše Dabca s 35 radova hrvatskih fotografa raznih generacija. Naime, ona smatra da tekstu na samim fotografijama nije posvećeno dovoljno pozornosti. Točnije, tekst na urbanim fotografijama općenito se smatra slučajnim dodatkom prikazanom gradskom prizoru umjesto da ga se promatra i vrednuje cjelovito i zasebno.

Tošo Dabac, Assicurazioni Generali, 1937

Tošo Dabac, Assicurazioni Generali, 1937.

Održat će se deset predavanja, tri fotografske radionice na kojima će sudjelovati mnogi priznati fotografi srednje i mlađe generacije – Petar Dabac, Boris Cvjetanović, Luka Kedžo, Borko Vukosav, kao i teoretičari Monika Faber, Sandra Križić Roban, Dubravka Osrečki Jakelić, Janka Vukmir, Irena Šimić, Darka Šimičić i Zora Cazi Gotovac.

Đuro Janeković, U svjetlu velegrada, 1933.

Đuro Janeković, U svjetlu velegrada, 1933.

Na fotografskim radionicama polaznici će se imati priliku teorijski i praktično upoznati s različitim fotografskim modusima i izričajima, a najbolji radovi nastali na radionicama bit će izloženi u prostoru Arhiva Tošo Dabac. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac ne žele samo javnosti prezentirati veliki opus našeg slavnog fotografa, nego i promovirati umjetnost fotografije.

Luka Kedžo, New York, 2008.

Luka Kedžo, New York, 2008.

Marija Braut, Plakati, 1978.

Marija Braut, Plakati, 1978.

Učitati još
Zatvori