Hrvatska umjetnica
‘omotala’ je bečki
Ringturm

Mlada hrvatska umjetnica Tanja Deman autorica je umjetničke instalacije ‘Sommerfreuden’ kojom je ‘omotan’ bečki Ringturm. Otvaranje njenog djela je u četvrtak 17. lipnja 2015., a samo otvorenje uveličat će i hrvatska predsjednica. Tanja je pozvana od strane Wiener Städtische Versicherungsverein da ove godine osmisli omotavanje Ringturma.

ringturm post 2

Ringturm je svečano otvoren 14. lipnja 1955. godine kao prvi poslovni neboder u Beču. Omatanje prvog poslovnog bečkog nebodera već je postala tradicija i ove se godine, na 60. obljetnicu Ringturma, održava po osmi put. Motivom slike ‘Sommerfreuden’ Tanja Deman otvara bečki gradski prostor i prikazuje utopiju ljetnog osvježenja i opuštanja. Slika je amalgam različitih vizualnih elemenata, koji se pažljivo spajaju u jednu skladnu kompoziciju.

ringturm post 1

Voda i zrak, najvažniji elementi za čovjekovo preživljavanje, dominiraju motivom. Prvim pogledom gledatelj uranja u sliku kroz osvježavajuću vodu bazena u kojem se rekreiraju brojni kupači. Već sljedećim pogledom slika se razotkriva u obliku filmskih sekvenci, poput onih koje prizivaju osobna sjećanja na ljetne dane, te koje se postupno spajaju u jednu cjelinu. Tanja Deman stvara novu sliku – umjesto Ringturma ugleda se more i horizont sa otocima.

Tanja Deman, višestruko nagrađivana umjetnica, stvara u mediju fotografije i filma, a njezine radove možete, osim u živo, vidjeti i na tanja-deman.com. Njezini radovi nalaze se u više javnih zbirki i mnogim privatnim zbirkama.

Učitati još
Zatvori