Superjunaci na velikom otvorenju
izložbe u Laubi

Sutra, 23. rujna 2015. u Laubi – kući za ljude i umjetnost u 20 sati otvara se velika izložba iznimno zanimljive tematike – ‘Superheroes’ tj. o superjunacima. Izložba je rezultat međunarodne suradnje sa švicarskom institucijom Maison D’Ailleurs, što u prijevodu znači Kuća drugih svjetova. Sam naziv izložbe Superjunaci 2.0 implicira mogući njezin sadržaj, no donosimo ekskluzivan intervju s kustosom Marcom Atallahom koji nam je pobliže objasnio što nas sutra čeka na svečanom otvorenju.

lauba superjunaci

Kako je kreiran projekt izložbe Superjunaci 2.0?

Ideja je bila predstaviti umjetnike i njihova djela kroz pet medija – slikarstvo, kiparstvo, cut-out, fotografiju i male skulpture koje svojim postavom čine instalaciju. Svakom mediju odgovara po jedna umjetnik tako da sam na prošloj izložbi ‘Superman, Batman & Co…mics!’ izložio radove pet umjetnika, na žalost u Laubi će se predstaviti samo njih četvoro s te izložbe te isto tako šest hrvatska umjetnika –  Mathias Schmied, Adrian Tranquilly, Alexander Nicolas, Audrey Piguet, Ivan Fijolić, Mislav Katalinić, Marija Ujević Galetović, Helena Janečić, Ines Krasić i Nikolina Ivezić.

bebe superjunaci

Alexandre Nicolas

Tko su superjunaci, što oni predstavljaju?

Kao što prvenstveno rad Adriana Tranquillyja predstavlja, superjunaci samo su fasada, ikona onoga što oni predstavljaju. Oni su moćni, snažni, savršeni, sa svim svojim supermoćima. Radovi ovih umjetnika demistificiraju ono što superjunaci predstavljaju – predstavljeni su superjunaci koji pokušavaju ‘izaći’ iz svoje forme i trenasformirati se u ‘obične’ ljude. Superjunaci su ikone, narativni karakteri koji simboliziraju određene velike karakteristike čovjeka. Ideja je demistificirati, vratiti se natrag na sam početak porijekla tog simbolizma, na ono što je ljudska mašta stvorila. Ljudi stvaraju fikciju, oduvijek, i ona je kreirana kako bi nešto poručila, prenijela poruku.

bebe superjunaci 2

Alexandre Nicolas

Po Vašem mišljenju, koliko su tematski filmovi utjecali na ljudsku percepciju superjunaka?

Holivudski filmovi, posebno Marvel franšize s ekranizacijom stripova, doprinjeli su stvaranju univerzalnih superjunaka, publika ih percipira na jednosmjerni način. Publika ih jednostavno konzumira bez pitanja zašto su oni zapravo takvi s tim određenim super moćima. Ovakvom prezentacijom, radeći s fikcijom, može se otkrivati iznimno mnogo o stereotipima i ikonama modernog društva. Ovi likovi nisu samo karakteri već i zbroj simbola koji tumače  i progovaraju o osobnim i općim temama – ljepoti, smrtnosti, ideji ispraznosti i sl.

lauba kolaz post

Želite li ovom izložbom šokirati publiku, koncept je prilično drugačiji od svega do sada prikazanog, koja je poruka koncepta izložbe?

Svakako želim na drugačiji način prikazati kako se fascinacija površnim može lako razbiti. U početku publika ne razumijevajući koncept izložbe bude razočarana, s upitima  da to nije izložba o superjunacima, no ono što je interesantno jest da nakon prvog dojma, publika bude još više šokirana jer počinje shvaćati koncept, tu iskrivljenost koju je izložba prikazala, koja je potrebna kako bi se publika kroz prikaze vidjela na ispravan način. Ponekad je teško pogledati smaog sebe u odraz i to je ono što ovom izložbom (između ostalog) zelim postići kod publike.

batman superjunaci post

Adrian Tranquilly

Kakve su bile prijašnje reakcije publike, tijekom prijašnjih Vaših suradnji s ovom izložbom?

Publika se lako poistovjeti s, naravno, najpopularnijim likovima – Batmanom i Supermanom. No, ono što je zanimljivo i drago mi je istaknuti da uspijevam s izložbom postići, je to da idući put  kada publika, nakon što vidi ovu izložbu, ode pogledati neki od filmova sa superjunakom, i na taj isti junak gleda drugačije. Nakon što vidi Batmana koji kleči i krvari iz svog emblema na izložbi, više ga ne gleda istim očima i na velikom planu. Nakon izloženih superjunaka koji ispravljaju tu iskrivljenu sliku predstavljanja ljudskih osobina, promatrač više nije samo površan konzument popularne kulture, već shvaća tu dublju poruku koju oni nose. Tada smatram da je izložba uspjela.

superman

Adrian Tranquilly

Informacije o izložbi možete saznati ovdje.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori