Calvin i Hobbes slave 30. rođendan

Calvin i Hobbes slave 30. rođendan

Popularni strip ‘Calvin and Hobbes’ svakodnevno je izlazio od 18. studenog 1985. do 31. prosinca 1995. kao autorski rad umjetnika Billa Wattersona i kroz 10 godina postao jedan od najpoznatijih u svijetu. Kratke pričice prate Calvina, nestašnog šestogodišnjeg dječaka, i njegovog prijatelja Hobbesa, dobroćudnog tigra, u svakodnevnim avanturama.

calvinhobbes

Iako se na prvu čini kao nevin, dječji strip zapravo kroz likove dječaka i prijateljskog tigra problematizira međuljudske odnose, religiju, ekologiju, prava na slobodno obrazovanje, ljudska prava i slične ozbiljne tema koje su stalno aktualne i suvremene što nasljeđe njegovog crtača čini vječnim.

calvin 5

Na vrhuncu svoje popularnosti strip se objavljivao u više od 2400 novina diljem svijeta. Nakon 20 godina pauze ponovno se reprizira od siječnja 2015. u novinama preko 50 zemalja diljem svijeta, a do 2010. je prodano skoro 45 milijuna kopija knjige stripa. U čitatelju nerijetko izaziva snažne emocije, bez obzira o temi i to je jedan od razloga zašto ga toliko volimo.

calvin 2

calvin 3

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori