Trenutno najpopularnija skandinavska serija

Trenutno najpopularnija skandinavska serija

10

Prije nekoliko godina, nakon što su nas oduševili skandinavski dizajn, modni stil i način života, male ekrane diljem svijeta osvojile su skandinavske kriminalističke drame. Uz uvijek popularne američke i britanske serije, realnije i mračnije skandinavske drame neočekivano su se istaknule kao novi TV trend koji je donio osvježenje i prikovao nas uz male ekrane. Borgen, The Bridge i Killing samo su neki od popularnih naslova koje su tjedno, osim Skandinavaca, pratili brojni gledatelji diljem svijeta. Nakon desetak godina vladavine skandinavskih serija s noir predznakom, prije dvije godine na skandinavskim i svjetskim malim ekranima pojavila se nova serija koja je iznenadila i oduševila mnoge.

Skam, što na norveškom znači Sram, je tinejdžerska serija nerijetko uspoređivana s popularnom britanskom serijom Skins koja iza sebe ima tri uspješne sezone. Prije nekoliko dana započela je nova, četvrta sezona. Zašto već danas morate početi pratiti Skam, tinejdžersku seriju koja je oduševila tinejdžere i njihove roditelje, publiku i kritiku?

4

Prva sezona serije Skam počela je izlaziti 2015. godine i, iako u mnogočemu slična svakoj drugoj tinejdžerskoj seriji, serija Skam već je u prvoj epizodi ponudila novi i drugačiji pristup klasičnim i uvijek popularnim tinejdžerskim temama. Po uzoru na Skinse, Skam donosi priču o grupi sasvim običnih tinejdžera s čijim se životima i problemima mogu poistovijetiti mnogi vršnjaci. Nimalo pretenciozna niti sklona preuveličavanju ili uvođenju atraktivnih, ali nerealnih radnji, Skam živote svojih glavnih (anti)junaka i njihovih prijatelja i obitelji donosi ogoljene i realne, ponekad uzbudljive, ponekad tragične, isprepletene kroz dobre i loše dane.

9

Osim novog pristupa životu tinejdžera i teen temama, Skam je na TV scenu donio i nov način emitiranja epizoda. Iako su tijekom sezone svakog petka emitirane epizode u klasičnom formatu, tijekom tjedna su na webu redovito izlazili kratki, nenajavljeni isječci koji su na kraju stvorili priču i novu epizodu. Osim što su izlazili nenajavljeno, isječci iz epizode izlazili su i u isto vrijeme kada se određeni događaj zbivao u životima njezinih likova. Ako su Noora, Eva, Sana, Vilde i Chris ručale u utorak u pola 12 u školskoj kantini, isječak je emitiran taj tjedan, isti dan i u isto vrijeme. Jednako, svaka poruka i slika koju likovi izmjene na društvenim mrežama istovremeno se ispisuju na ekranima i tako donosi novu dimenziju cijeloj seriji koja dodatno naglašava njezinu realnost i iskrenost. Iako se radnja kroz sve sezone vrti oko skupine pet vrlo različitih djevojaka, njihovih prijatelja, cimera i obitelji, jednako poput sezona u seriji Skins, svaka nova sezona u središte stavlja novi lik iz stalne ekipe.

6

Nakon prve sezone posvećene Evi, druge sezone posvećene Noori i treće sezone koja je u centar radnje stavila Isaka, nova, četvrta sezona donijet će pogled na svijet iz Sanine perspektive. Svaki od glavnih likova, osim kao pokretač radnje, autorima serije poslužio je kako bi kroz realnost lika prikazali realnost mnogih i progovorili o problemima koji su nerijetko prelazili granice tinejdžerskog svijeta. Iako su školske klupe, partijanje i zaljubljivanje nezaobilazne teme kako svake tinejdžerske serije, tako i serije Skam, različite obiteljske situacije, problemi i manje pozitivna strana tinejdžerskog života u Skamu su našli svoje mjesto. Otvoreno i realno, Skam je tako progovorio o nasilju, vjeri, drogi, body image-u, seksualnosti i sličnim temama koje, iako se s njima susrećemo svakodnevno, rijetko imamo prilike vidjeti na malim ekranima.

7

Osim brisanja granica između TV i web serija, Skam gotovo da briše granicu između fikcije i realnosti, jer osim vrlo otvorenog i iskrenog pristupa autora serije, glavni likovi, baš poput svakog tinejdžera, imaju aktivan Twitter ili Instagram profil na kojem redovito objavljuju statuse i slike i tako donose još jednu novu, neočekivanu i prije nekoliko godina nezamislivu dimenziju unutar tinejdžerske serije. Svaka nova epizoda i svaka nova sezona osim novih priča, donose vam i nekoliko novih razloga zbog kojih se nećete odvajati od nje i odgovor na pitanje zašto je skandinavska teen serija zaludila svijet.

2

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori