Rovinj živi fotografiju 8. i 9. svibnja

Rovinj živi fotografiju 8. i 9. svibnja

Rezevirajte 8. i 9. svibnja 2015. u kalendaru jer će se u Rovinju održati osmo izdanje festivala Rovinj Photodays. Ovogodišnji program bogat je izložbama, radionicama, prezentacijama, susretima, pregledima portfolija i zabavom.

Andre Kertesz, "Circus Budapest Hungary"

Andre Kertesz, “Circus Budapest Hungary”

Ovogodišnji selektor programa je David Bate, profesor fotografije na Westminsterskom Univerzitetu u Londonu gdje vodi MA program za studij fotografije; u Rovinju će održati prigodno predavanje. Gost je Brian Rašić, službeni fotograf TheRolling Stonesa, Keith Richardsa, Davida Bowiea i Davida Gilmoura (Pink Floyd); pored svog talk showa na Photodaysima vodit će radionicu fotografiranja koncerta.

Tijekom festivala održat će se modne radionice, radionice fotografiranja hrane, radionica Camera obscura te fotografiranje koncerta – prijave na iste već su sada dostupne svim zainteresiranim sudionicima. Prezentacije vodećih brandova struke s novitetima sastavni su dio ovogodišnjeg programa, dok je pregled portfolia namjenjen je svima onima koji traže savjet stručnjaka u svojoj fotografskoj karijeri.

"Prijatelji mora"

“Prijatelji mora”

Održat će se desetak interesantnih izložbi i izdvajamo “Velika internacionalna izložba finalista godišnjeg natječaja” kojom se predstavljaju 32 nominirana fotografa u sedam natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept s ukupno 200 eksponata. Izložba “Remek djela povijesti fotografije” uključuje fotografe koji su, od njenih samih početaka, ostavili značajan trag u fotografskoj povijesti. Robert Doisneau na izložbi „Fotografia Umanista“ prikazuje nerazdvojnu vezu između jednog od najvećih francuskih fotografa i grada kojeg je volio i ovjekovječio svojom kamerom, dok će dobitnik Epsonove nagrade u Italiji 2013. Luciano Monti s izložbom „Indija“ prikazati radove kojom propituje tamošnji odnos tradicije i globalizma.

Hrvatsku fotografsku scenu ove će godine zastupati premijera izložbe „Hrvatska novinska fotografija 2014“. Hrvatski foto savez postavit će izložbu “Rovinj: Portret grada – Camera obscura”, dok ćemo na otvorenom duž rovinjske rive gledati fotografije projekta Prijatelji mora 2015. pod nazivom „Tisuću devetsto i neke“ koje je festival priredio u suradnji s hrvatskim povijesnim muzejima i privatnim zbirkama. Tradicionalna svečana dodjela nagrada najboljim fotografima ovogodišnjeg natječaja održati će se ove godine u dvorani Adris, nakon čega slijedi domjenak i after party.

Robert Doisneau, "Le rendez vous"

Robert Doisneau, “Le rendez vous”

Photodaysi u Rovinju istinski slave fotografiju i sve njene sudionike: akademsku zajednicu, fotoreportere, foto klubove, Hrvatski foto savez, te sve ljubitelje fotografije još jednom poziva na veliku feštu. Ulaz na sve izložbe i radionice je slobodan uključujući i koncert Soulfingersa pod nazivom „Live Photography“ koji obećava istinski spektakl. Program festivala možete pronaći na photodays-rovinj.com.

Učitati još
Zatvori