Robert De Niro dolazi na Sarajevo Film Festival

Robert De Niro dolazi na
Sarajevo Film Festival

r de niro naslovna

Svjetki poznati glumac, reditelj i producent Robert De Niro dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru bit će uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala 12. kolovoza u Sarajevu.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea ‘Taxi Driver’ koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred tri tisuće filmskih obožavatelja filma, a i glumčevog djela.

taxi-driver-robert-de-niro

‘Taxi Driver’ je kritika, a i publika, karakterizirala kao jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominiran za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa. De Niro je dvostruki dobitnik nagrade Oscar, pet puta je nominiran za Oscara i nagrađen priznanjima Zlatni globus te će svojem nizu osvojinih nagrada pridružiti i ovu prestižnu nagradu.

Istaknuti glumac će u Sarajevu u Narodnom pozorištu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru koji će moderirati Mike Goodridge. Više informacija o gostovanju, nagradi i programu saznajte na sff.ba.

robertdeniro2

Foto: Facebook, Taxi driver

 

Učitati još
Zatvori