Rijeka je postala središte kulture, izdvojili smo događaje koji se ne propuštaju

Rijeka je postala središte kulture, izdvojili smo događaje koji se ne propuštaju

@Rijeka2020

Grad koji teče, grad isprepletene povijesti preuzima titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. Za Rijeku to predstavlja konačno priznanje njenoj bogatoj kulturi, ali i izazov u priređivanju bogatog kulturnog sadržaja. Službeni program već je objavljen, a očekuje nas preko 600 događanja i 200 kulturnih projekata. U subotu se u gradu zato očekuje spektakl povodom službenog otvaranja i sprema se nevjerojatnih 70 događanja na ulicama.

@Rijeka2020

Čitavu ćemo godinu tako imati pregršt razloga zašto posjetiti grad na Kvarneru, često podcijenjen, koji će sada industrijsku monotoniju razbiti nizom kulturnih manifestacija.

@sunshinecity83

Program u sedam pravaca: Od Kuhinje različitosti do Dopolavoro

Europska prijestolnica kulture podijelila je svoj program na tri simbolične teme: voda, rad i migracije koje znače temelje na kojima je Rijeka nastala. Unutar toga posjetitelji će otkriti sedam programskih pravaca.

U to pripada 27 susjedstva koji okuplja susjedstva Primorsko-goranske županije i povezuje ih sa susjedstvima jedne od 27 zemalja članica Europske unije. Tu je i program Doba moći kroz koji se progovara o Rijeci kao gradu raznih oblika moći i svojevrsnim ‘laboratorijem’ povijesti. Tu je i Dopolavoro, program koji stvara izložbe, kazališe, operu i zabavna događanja u srcu kojih je pitanje tehnologije: Mogu li strojevi biti kreativni ili je to svojstveno samo čovjeku?

@mosk83

Kuhinja različitosti uklapa se u slogan ‘Luka različitosti’ kojim je Rijeka odnijela titulu Europske prijestolnice kulture. Simbolizira na neki način multikulturalnu ideju grada, a kako navodi službena stranica ovaj programski pravac “spaja one koju su došli, one koji su ostali i one koji su otišli.”

Lungomare Art podrazumijeva umjetnička djela koja će se nalaziti na raznim lokacijama primjerice na plažama na otocima Rabu, iznad Baške na Krku, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na Veloj rivi u Malom lošinju. Obilazak tih atrakcija počet će na ljeto 2020., a poanta je da suvremena umjetnost izlazi na ulice. Program Slatko i slano usmjerit će se na prostor gdje se spajaju rijeka Rječina i Riječki zaljev, Izvan pravaca će slaviti raznolikost tema koje će pojaviti u Rijeci kao prijestolnici kulture. Uz sve to tu je i posebno kreirani Dječji program.

Izložbe

@Rijeka2020

Jedna od najzanimljivijih projekata koji nas očekuju u Rijeci je Stalni postav broda Galeb koji se otvara tek krajem godine. Kultni brod koji je korišten kao talijanska krstarica, zatim kao brod Jugoslavenske ratne mornarice, dobio je naziv od 50-ih godina kad je na njega prvi put stao Josip Broz Tito. Nakon dugih rasprava, Galeb konačno postaje brod-muzej s četiri tematske cjeline koje će proučavati povijest Rijeke i ulogu Tita u kontekstu čuvenog broda.

Među prvim značajnim izložbana u Rijeci postavljena je izložba Granice- između reda i kaosa koja opisuje okupaciju “Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.” Ljubitelji umjetnosti na proljeće će pohrliti u Rijeku povodom otvaranja izložbe Nepoznati Klim – ljubav, smrt ekstraza koja će trajati od 14. travnja do 14. listopada. Ekskluzivno ćemo imati priliku vidjeti crteže Gustava Klimta na tri etaže muzeja. Prilika je to da otkrijemo rane radove velikana europskog slikarstva.

Kazalište

@hrvojesarson

Jedan od najvažnijih projekata koje Rijeka donosi je i povratak predstave koja je obilježila Rijeku i njezin kazališni opus – Vježbanje života Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića i Georgija Para. Ono što je postalo kulturnim spektaklom za Rijeku vraća se kao Vježbanje života – drugi put u režiji Marina Blaževića i Franke Perković.

U Rijeku stiže prepoznati umjetnički kolektiv Needcompany. Trenutno je vodeći u suvremenom europskom teatru. Izvest će čak tri predstave u tri različite forme pa će gledatelji imati priliku pogledati glazbenu, dramsku i plesnu predstavu. U HNK Ivana pl. Zajca dolazi i Andonis Fonidiakis, ravnatelj baleta Grčke nacionalne opere koji će u Rijeci kao gradu kulture postaviti balet Plamteća voda.

Vizualno upečatljiv balet progovorit će o veličanstvenosti vode i njezinom utjecaju na ljudsko tijelo i svijet. Ne propustite ni nastupe domaće skupine BADco koja donosi triologiju predstava. Predstave Iskop, rePUBLIKA U ORKESTRU i Rad Panike odigrat će u HNK-u i na Grobničkom polju u lipnju i srpnju. Svoje su predstave i instalacije skupina je izvodila po svjetskim festivalima u Amsterdamu, New Yorku i Berlinu.

Festivali

@Rijeka2020

Rijeka će postati i srce festivala književnosti i filma. Očekuje nas Festival europske kratke priče na kojem će gostovati poznati svjetski književnici, održat će se predstavljanja knjiga, rasprave i književne radionice. Festival traje od 31. svibnja do 6. lipnja, a prethodi mu Revija malih književnosti na brojnim lokacijama od 25. do 26. svibnja. Posjetitelji će imati priliku poslušati brojna predavanja, ali i prisustvovati koncertima i filmskim projekcijama te čitanjima poznatih gostujućih autora.

Jedno od najvećih uzbuđenja je novi filmski festival, Rijeka film festival. Održat će se od 19. do 22. ožujka, a kao osnovna tema postavlja se pitanje totalitarizma, moći i straha. Prikazat će se filmovi koji “uranjaju u sustave različitih režima preko osobnih povijesti i sudbina.”

Glazba

@compressorhead

Uz glazbenu predstavu kolektiva Needcompany, očekuju nas i brojni koncerti. Stiže i Sailor Sweet&Salt Music festival koji će objediniti umjetnost i zvuk 1. srpnja. Na njemu će nastupiti odabrani izvođači pop, rock i elektroničke glazbe, a domaćini će biti umjetnici Mr. Lee i IvanaSky koji i stoje iza ovog jedinstvenog projekta. Među najiščekivanijim događanjima svakako je nastup benda Compressorhead u kojem sviraju – roboti. Radi se o prvom rock bendu na svijetu s robotskim članovima benda koji su napravljeni djelomice od recikliranih metalnih dijelova. Sviraju obrade pjesama kultnih bendova poput AC/DC, Ramonesa i Pantere, a nastupit će 25.5. u Harteri.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Facebook, Instagram

Učitati još
Zatvori