Hrvatska dramatičarka osvojila je najveću nagradu

Hrvatska dramatičarka osvojila
je najveću nagradu

Naša mlada i uspješna dramatičarka Tena Štivičić je za svoju dramu “Tri zime” osvojila prestižnu, najvažniju i najstariju nagradu “The Susan Smith Blackburn Prize”.

Tena Stivicic, foto: Ellie-Kurttz

Tena Stivicic, foto: Ellie-Kurttz

Nagradu je osvojila za predstavu “Tri zime” koja se do veljače 2015. izvodila u The National Theatreu u Londonu. Zanimljivo je da se nagrada dodjeljuje djelima pisanima isključivo na engleskom jeziku koji Teni Štivičić nije materinji. Radi se o drami u kojoj osobne sudbine i politički događaji imaju glavnu ulogu. Predstava prati sudbine četiri generacije žena u razdoblju od 50 godina, od 1945. do 1990., te završava 2011. godine u tijeku pregovora o ulasku u Hrvatske u Europsku uniju. Fokus je jednoj obitelji u kojoj se neprekidno raspravljalo o povijesti Hrvatske i o političkim i ideološkim promjenama koje su izmijenile Hrvatsku i Europu.

Adrian Rawlins (Vlado Kos) and Siobhan Finneran (Masha Kos), foto: Ellie Kurttz

Adrian Rawlins (Vlado Kos) and Siobhan Finneran (Masha Kos), foto: Ellie Kurttz

Tekst je autorica prvo počela pisati na hrvatskom jeziku,  naslova “Zime ili što se dogodilo s bršljanom” da bi nastavila pisati ju na engleskom jeziku jer je shvatila da će se izvoditi na većoj stranoj pozornici. U predstavi “Tri zime” nastupa 17 vrlo uglednih engleskih kazališnih i televizijskih glumaca, a Tena Štivičić i redatelj Howarda Daviesa priredili su sublimiranu verziju drame za kazališnu izvedbu.

O izvedbama The National Theatra u LOndonu i više o predstavi možete saznati na web stranici The National Theatrea, dok trailer predstave možete pogledati ovdje.

Učitati još
Zatvori