Rani radovi poznatih dramskih umjetnika na Danima hrvatskog filma

Rani radovi poznatih dramskih umjetnika
na Danima hrvatskog filma

mira furlan nova

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg odaziva publike na program Rani radovi s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, u kojem su prikazani prvi filmski koraci danas poznatih filmaša iz prve polovice devedesetih, Dani hrvatskog filma ove godine od 21. do 24. travnja zaviruju još dublje u školske arhive i donose uratke poznatih filmaša i umjetnika iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Još raniji radovi s ADU-a donose film slavnog glazbenika Darka Rundeka Idem u krah (1978.) o dvoje starih ljudi na selu koji rade od jutra do mraka, a ni sami ne znaju za koga. Tu su i prvi filmski koraci Branka Schmidta, koji tada još nije znao da će jednoga dana režirati Metastaze, a u dokumentarcu Ali s Volovčice (1979.) zabilježio je jedan dan u životu amaterskog boksača iz boksačkog kluba Lokomotiva. Zoran Pezo, kojeg znamo kao redatelja brojnih glazbenih spotova i koredatelja kultnog omnibusa Kako je propao rokenrol, u programu je s filmom Brico (1984.), pričom o starom majstoru brijaču koji pod najezdom modernih frizerskih radnji jedva spaja kraj s krajem.

Snježana Tribuson u programu je bez Melite Žganjer, no sa sjajnim studentskim filmom Lice (1979.) o plastičnim operacijama. Dani hrvatskog filma donose i vrlo eksplicitni film nastao u jednoj zagrebačkoj bolnici, Drugi kat, podrum (1989.) u režiji Ivana Salaja, autora čiji se film Dan otpora prikazuje ove godine i u službenoj konkurenciji, a Vedran Mihletić, šef Kult Filma, gostuje vježbom iz studentskog serijala Čovjek i stroj (1982.), u kojoj će publika imati priliku vidjeti kako se u tiskari izdavačke kuće Vjesnik tiskala revija Start. U Djevojkama redateljice Jasne Mesarić svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je Mira Furlan, znan-fanovima mlađeg godišta poznatija kao Ambasadorica Delenn.

Za detaljan program posjetite danihrvatskogfilma.net i Facebook stranicu.

Učitati još
Zatvori