Cool predstava inspirirana hit pjesmom iz 80-ih

Djevojke u ljetnim haljinama (1)

Stih „Djevojke u ljetnim haljinama volim“ poznate pjesme grupe Haustor iz zlatnih 80-tih godina inspiracija je za novi projekt svestrane plesne umjetnice i koreografkinje Petre Hrašćanec i poznatog kazališnog redatelja i dramaturga Saše Božića, nastao u produkciji Studija za suvremeni ples. Predstava se bavi biografijom trenutne voditeljice Studija, Bosiljke Vujović-Mažuran, čiji je plesački rad posljednjih 40 godina obilježio hrvatsku plesnu scenu.

Djevojke u ljetnim haljinama vraćaju nas još u davnu 1981. godinu, u vrijeme Novog vala, kada Zagreb trese groznica stihova pjesme Moja prva ljubav Srđana Sachera. Video spot za istoimenu pjesmu grupe Haustor prikazuje mlade plesačice, a među njima je i Bosiljka Vujović, tada jedna od mlađih članica ansambla.

Djevojke u ljetnim haljinama (3)

36 godina kasnije urušene fasade centra grada oslikavaju poraz ideja o boljem, građanskom društvu. U sjeni još jednih lokalnih i nacionalnih izbora događa se posvemašnje urušavanje nezavisne umjetničke scene koja tavori na marginama društvenog utjecaja. Bosiljka Vujović-Mažuran u međuvremenu je postala voditeljica Studija za suvremeni ples. Neke druge djevojke u ljetnim haljinama prolaze gradom.

Ova intimna biografija plesačice samo je okidač za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta, mogućnosti da se ples uopće dogodi. Predstava se uspostavlja kao meditacija o trajanju u plesu, ali i kao istraživanje o dispozitivima plesa i razvoju plesa u zadnjih 30 godina.

Djevojke u ljetnim haljinama (4)

Sedam sjajnih mladih plesačica (Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Martina Tomić, Nastasja Štefanić i Ana Vnučec) izvodi različite koreografije uz glazbenu podlogu Alena i Nenada Sinkauza, poznato ime na eksperimentalnoj glazbenoj sceni. One postavljaju pitanje kome je ples upućen, kako se prakticira i za koga nastaje. Istovremeno, na sceni su prezentirani zvučni zapisi u kojima se raspravlja karijera Bosiljke Vujović-Mažuran te se osim činjenica iz njene karijere, mašta o mogućim potencijalima razvoja plesa u Zagrebu i Hrvatskoj.

Za sve ljubitelje suvremenog plesnog izričaja nije potrebno puno predstavljati Studio za suvremeni ples, najstariji ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj i regiji. On je u više od pola stoljeća djelovanja producirao zavidan broj plesnih projekata s renomiranim imenima domaće i inozemne suvremene plesne scene te postigao mnogobrojna priznanja, a Djevojke u ljetnim haljinama volim još je jedan plesni dragulj s kojim SSP ostaje beskompromisan, nepredvidljiv i uvijek svjež.

Djevojke u ljetnim haljinama a

Kako su Djevojke u ljetnim haljinama prolazile gradom nekad, a kako prolaze danas moći ćete vidjeti već sljedeći tjedan kada će otvoriti najveći regionalni plesni festival, 34. po redu Tjedan suvremenog plesa.

Djevojke u ljetnim haljinama b

Koreografija: Petra Hrašćanec
Dramaturgija: Saša Božić
U suradnji sa plesačicama: Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Martina Tomić, Nastasja Štefanić, Ana Vnučec
Kostimografija i scenografija: Ana Savić-Gecan
Glazba: Alen i Nenad Sinkauz
Audio izvedba: Bosiljka Vujović-Mažuran
Dizajn svjetla: Aleksandar Čavlek
Dizajn plakata i knjižice: Ana Savić-Gecan, S-TISAK
Odnosi s javnošću: Andrea Remetin
Fotografija: Ivica Ivčević
Video promo: Sara Moritz
Asistentica koreografkinje: Ana Mrak
Asistentica kostimografije: Mirjam Krajina
Asistent svjetla: Anton Modrušan
Prijevod: Mirna Herman Baletić
Produkcija: Studio za suvremeni ples, HIPP-Tsp
Producent: Branko Banković
Umjetnička voditeljica: Bosiljka Vujović-Mažuran

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori