Ove smo TV serije gledali u 2016.

Ove smo TV serije gledali u 2016.

Narcos

Narcos

U moru odličnih televizijskih dramskih serija posljednjih godinu dana, njih 16 stvarno se istaklo i steklo horde obožavatelja i nove poklonike televizijskog formata. Jedna od njih je i Netflixova serija ‘Narcos’ koja kronološki prikazuje život kriminalca Pabla Escobara, vođe kolumbijskog Medellin kartela, koji je bio odgovoran za preko 80% globalnog crnog tržišta droge te kako je tekla istraga i lov na njega i članove kartela. Seriju čine dvije sezone (druga je cijela puštena početkom rujna) koje ćete, vjerujemo, u dahu pogledati.

Narcos

Narcos

‘Girls’, serija kao nijedna druga do tad, naučila nas je da stvari ne moraju biti idealne da bi funkcionirale, štoviše da je život itekako prljav, nesređen i problematičan i da je to sasvim u redu. Otvarale su oči generacijama djevojaka koje su ih počele gledati u delikatnim trenucima života, a uz to smo se i jako dobro nasmijale. Lena Dunham je kroz pet sezona serije stasala u iznimno kvalitetnu režiserku i iz mlade nade postala snažna figura u koju se mnogi ugledaju danas. Stoga jedva čekamo vidjeti kako će se cijela priča odvijati u šestoj sezoni jer ovo je gotovo kao kraj jedne ere.

Girls

Girls

Američka crnohumorna kriminalistička filmska drama Fargo iz 1996. godine inspiracija je bila za seriju nastalu pod vodstvom legendarnih braće Cohen koji su bili izvršni producenti na samome filmu. Prva sezona serije izašla je 2014. godine, točnije prva epizoda, na proljeće 15. travnja. Odmah po emitiranju prve sezone polučila je veliki uspjeh, pogotovo među publikom tj. zaljubljenicima ovog specifičnog krimi žanra.

Fargo

Fargo

Svaka sezona slijedi antologijski format, smješta se u različito doba – prva u 2006., dok je radnja druge sezone smještena u 1979. godinu. Iako su priče i likovi različiti, obje dosadašnje sezone slijede zaedničku kronologiju koja je povezana s filmom. Ovaj čudesan miks svakako je oduševio sve poklonike rada braće Cohen, a i kriminalističkog žanra te s veseljem čekaju treću čije je snimanje potvrđeno i emitiranje najavljeno za početak 2017. godine. Ovog puta priču će nositi također odlični glumci Ewan McGregor i Carrie Coon, dok će radnja biti smještena u 2010. godinu.

Fargo

Fargo

Premijera treće sezone serije ‘The Affair’ bila je prije manje od mjesec dana, a ako ste pratili prve dvije sezone onda definitivno željno iščekujete nastavak. Genijalna serija u kojoj pratimo emotivne veze četiri glavna lika i sva njihova ispreplitanja, dobitnica je čak tri Zlatna globusa, a postavlja se pitanje može li i u najnovijim epizodama radnjom nadmašiti samu sebe.

The Affair

The Affair

Netflixova serija ‘The Stranger Things’ ovo je ljeto pomela sve ljestvice gledanosti. Reakcije gledatelja nakon zadnje epizode bile su jednoznačne – da žele još!  Osim odlične SF kriminalističke priče, likova, glume i savršeno prikazane atmosfere kultnih filmova ranih 1980.-ih, serija je oduševila i sa soundtrackom te ne čudi da je odmah po završetku stekla skoro pa kultni status. Planira se nastavak serije, druga sezona za 2017 što će svakako razveseliti sve obožavatelje.

Stranger Things

Stranger Things

Ovog ljeta doživjeli smo još jedno kriminalističko iznenađenje – seriju ‘The Night Of’. Radnja serije prati studenta pakistansko-američkih korijena Nasira ‘Naz’ Khana, koji živi sa svojim roditeljima u Queensu u New Yorku te u jednom običnom trenutku posuđuje taxi vozilo svoga oca kako bi otišao na party na Manhattan. No, ono što počinje kao savršena večer za Naza završava kao noćna mora jer biva uhićen pod sumnjom za ubojstvo… Ovu seriju je HBO dugo spremao – 2012. godine je naručena pilot epizodu temeljena na izvrsnoj BBC-ovoj seriji ‘Criminal Justice’.

The Night Of

The Night Of

U toj naručenoj seriji trebao je glumiti James Gandolfini, no 2013. je karizmatičan glumac iznenada preminuo te su postojale glasine da će ga naslijediti Robert De Niro. No, prije dvije godine je potvrđeno da će izvrstan glumac John Turturro poznat po franšizi Transformers ili iz filma ‘O Brother, Where Art Thou?’ utjeloviti glavni lik, i to u osam epizoda (prve?) sezone. Odlična je to kriminalistička serija, u rangu ‘True Detectives’.

The Night Of

The Night Of

‘Sherlock’ je jedna od najpopularnijih kriminalističkih britanskih serija, a veliku slavu uživa i u SAD- u. Četvrta sezona jedne od najpopularnijih britanskih serija posljednjih godina se bliži. Premijera prve epizode pod nazivom ‘The Six Thatchers’ zakazana je za 1. siječanj 2017., a Sherlock se vraća s još više misterija nego do sada.

serija Sherlock

Sherlock

Hugh Laurie, zavijek zapamćen kao legendarni Dr House, ovog proljeća briljirao je u ulozi zlikovca, trgovca oružjem u seriji ‘The Night Manager’, a sada se vraća na male ekrane u kriminalističkoj seriji ‘Chance’. Scenaristi i kreatori serije, Kem Nunn i Alexandra Cunningham, adaptirali su uspješan Nunnov roman istog naziva za TV seriju koja odjednom dolazi u dvije sezone, tj. dvadeset epizoda. Premijera serije bila je na Hulu kanalu 19. listopada i za sada pobire samo odlične kritike.

The Night Manager

The Night Manager

Krajem rujna u SAD-u počela se emitirati serija ‘This is us’ u kojoj glavne uloge ostvaruju odlični glumci Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley, Susan Kelechi Watson, Chris Sullivan i Ron Cephas Jones. Radnja prati svakodnevne obiteljske događaje nekoliko ljudi kojima je rođendan istog datuma te su povezani međusobno razno raznim načinima i odnosima. Kreator serije je producent i scenarist Dan Fogelman, zaslužan za uspješnice ‘Crazy, Stupid, Love’ i animirani Pixarov film ‘Cars’. Publika je nakon emitirane prve epizode reakcijama i ocjenom potvrdila da se radi o pametnoj i modernoj drami i komediji koja propitkuje pretpostavke o ljudima kojima smo svakodnevno okruženi.

This Is Us - Season 1

This Is Us

U siječnju 2013. godine svoju premijeru je imala serija ‘The Americans’. Radnja joj je smještena u 1980-e, u vrijeme Hladnog rata, političkog sukoba između zapadnih sila predvođenih SAD-om i istočnih sila predvođenih SSSR-om koji se vodio od 1945. do 1991. Priča prati Elizabeth (Keri Russell) i Philipa Jenningsa (Matthew Rhys), dvoje sovjetskih tajnih agenata, špijuna, koji pretvarajući se da su bračni par s dvoje djece (Holly Taylor i Keidrich Sellati) u sjevernoj Virginiji, u predgrađu Washington D.C.-ja, žive svoj dvostruki, često opasani život. Iako je premijeru doživjela 2013. godine, serija se s novom sezonom vratila u proljeće 2016., a zbog velikog odjeka i popularnosti te stvarno izuzetno napete i zanimljive priče, zakazano je snimanje za još dvije sezone – one od 13 epizoda u 2017. te 10 njih i u 2018. godini.

The Americans

The Americans

Svi ljubitelji dobrih špijunskih trilera došli su na svoje čim se počela emitirati serija ‘The Night Manager’. Ova, sada već proglašena ‘jednom od najboljih serijala svih vremena’, snimljena je prema romanu, bestselleru Johna le Carréa, iz 1993. godine. Adaptaciju romana napravio je David Farr, dok je seriju režirala Susanne Bier. U glavnim ulogama su Hugh Laurie i Tom Hiddleston, a prate ih Olivia Colman, David Harewood, Tom Hollander i Elizabeth Debicki. Hugha Lauriea smo u seriji gledali u netipičnoj ulozi hladnokrvnog zlikovca, trgovca oružjem Richarda Ropera, dok svima poznati Loki iz serijala o Marvelovom junaku Thoru, Tom Hiddleston, u seriji glumi Jonathana Pinea, bivšeg vojnika koji dok radi kao noćni manager hotela biva spletom okolnosti angažiran od britanske tajne službe kako bi se infiltrirao u naizgled neprobojni krug trgovaca oružjem na čelu s Richardom Roperom. Stvarno odlična i jako napeta britanska špijunska serija koja će vas držat prikovanima za male ekrane do samog kraja.

The Americans

The Americans

‘Better Call Saul’ kriminalistička je serija, tzv. ‘spin-off prequel’ iznimno popularne serije ‘Breaking Bad’. Autori jedne i druge serije su Vince Gillian i Peterom Gould. Radnja serije smještena je u 2002. godinu te prati priču odvjetnika Jamesa Morgana ‘Jimmy’ McGilla kojeg je fantastično utjelovio Bob Odenkirk i to šest godina prije nego se pojavljuje kao alter ego Saul Goodman u seriji ‘Breaking Bad’. Serija donosi mnogo odlično ostvarenih uloga – prva i, naravno ona zbog čega ju najviše gledamo, jest uloga Jamesa Morgana, odvjetnika iz malog američkog mjesta te prevaranta. Prva i druga sezona donose po deset epizoda svaka te će najavljena treća sezona također imati deset epizoda. Serija je bila nominirana za nekoliko prestižnih televizijskih nagrada, a osvojila je sedam Primetime Emmy Award, tri Writers Guild of America Award, Critics’ Choice Television Award, Screen Actors Guild Award i Golden Globe Award.

Better Call Saul

Better Call Saul

Netflixova produkcija ‘Gilmore Girls: A Year in the Life’ imala je svoju premijeru 25. studenog, odmah nakon američkog Dana zahvalnosti što je savršen trenutak za maksimalnu gledanost. Budući da su obožavatelji doslovno iskakali iz kože na svaku novu vijest vezanu uz seriju, povratak Lorelai i Rory srušio je sve rekorde gledanosti. ako još niste, krajnji je čas da pogledate ovu posebnu sezonu kultnih Gilmorica.

Gilmore Girls

Gilmore Girls

Autor serije ‘Black Mirror’ Charlie Brooker nagrađivani je scenarist, no sa Crnim zrcalom prometnuo se u A listu autora genijalnih TV serija. Serija se počela prikazivati 2011. godine i odmah je po emitiranju izazavala lančanu rekaciju kritika. Iako su svaka epizoda i sezona do sada pobrale same pohvale, publika i kritika sada, po izlasku treće sezone, i dalje sa strepnjom čeka vidjeti što će svaka epizoda donijeti i koliko će bizarna radnja i likovi biti.

Black Mirror

Black Mirror

Nova odlična serija nastala iz pera vrhunskog majstora napetosti i intrige Stephena Kinga, zanimljivog i znakovitog je naslova ‘11.22.63’. Radi se, naime, o datumu koji je obilježio svjetsku zapadnu povijest i prošlost, danu kada je ubijen američki predsjednik John F. Keneddy. Ova mini serija donosi osam nastavak u kojima glavnu ulogu ima James Franco i to kao srednjoškolski profesor Jake Epping koji saznaje za putovanje kroz vrijeme, vremenski portal, koji ga vraća u 1960-e godine prošlog stoljeća.

Black Mirror

Black Mirror

Naša kolumnistica Ana Cvitaš kao da je još u veljači svojim tekstom ‘Projicirat ću te’ predvidjela kakav će još utjecaj knjiga ‘I Love Dick’ imati na popularnu kulturu. Naime, Amazon je naručio od cijenjene i nagrađivane autorice, spisateljice i režiserke Jill Soloway seriju, ekranizaciju koja se bazira na kultnoj knjizi ‘I Love Dick’ Chris Krausa iz 1997. godine. Glavnu ulogu Dicka dobio je popularni holivudski glumac Kevin Bacon, koja mu je, barem prema kritikama, savršeno sjela.

'I Love Dick'

‘I Love Dick’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori