Otvorena inkluzivno umjetnička galerija Orlovac

Otvorena inkluzivno umjetnička
galerija Orlovac

JX1C0192

Galerija Orlovac otvorena je izložbom slika pod nazivom „Lica i naličja“. Izložbu oformljuju likovni radovi korisnika Centra u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i akademskim umjetnicima, profesorima s Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Riječ je o sljedećima: Tara Beata Ratz – Neven Novak, Ivica Purgar – Leon Barić, Benedikta Vilenica –Marina Kotur, Noa Geres – Jelena Gvozdanović, Marin Sovar – Zdravko Krešić, Marija Puzak – Kristijan Žerjavić, Koraljka Kovač – Ranko Ćuća.

Centar za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac, ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalne politike koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. Centar radi na više lokacija u Zagrebu i sam rad je organiziran prema kronološkoj dobi korisnika i vrsti usluga. Programi koje provode su razne radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilItacija i razne terapije (likovna terapija, kineziterapija i glazbo terapija) u koje je uključeno preko 200 korisnika.

JX1C0207

JX1C0208

U program likovne terapije koju vodi Blanka Stančić Puhak, mag.umj. i CEAT praktikant uključeno je oko 200 korisnika iz cijelog Centra za rehabilitaciju Zagreb. Program likovne terapije uspješno se provodi već niz godina te je u cilju da svake godine pripreme izložbu likovnih radova korisnika iz bilo koje grane umjetnosti, keramike,slikarstva,grafičkih tehnika u adekvatnim galerijskim prostorima i poticanje suradnje sa relevantnim umjetničkim institucijama i fakultetima (Akademija za likovnu umjetnost Zagreb, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb i sl.) Do sada je realizirano više izložbi u zagrebačkim galerijskim prostorima, sudjelovanja na inkluzivnim likovnim kolonijama, s ciljem da se osobe sa intelektualnim teškoćama prepoznaju u društvu kao ravnopravne.

Konkretno se radi o probranim korisnicima koji su talentirani i uz stručnu podršku se prezentiraju upravo kroz razne kulturne manifestacije. Cilj je izrada platforme za umjetnike/korisnike koja nedostaje na ovom području za daljnji razvoj i usavršavanja osoba s intelektualnim teškoćama u umjetničkom izražavanju.

JX1C0222

Blanka Stancic Puhak

Otvorenje je planirano za 01.12.2017., uz umjetničku izložbu 7 korisnika i 7 umjetnika (4 studenta sa ALU i 3 renomirana umjetnika, 2 profesora sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta). Ideja ovog projekta jest uspostava suradnje sa sličnim ustanovama koje dijele slične principe rada. Koncept same metode rada u ovom projektu jest da se radi jedan na jedan (umjetnik i korisnik) u raznim slikarskim i keramičkim tehnikama. Producirani likovni radovi bi se izložili u galerijskom prostoru po dogovoru.

Ovakav način rada u Centru se provodi već par godina te se pokazao vrlo korisnim za podizanje socijalne osviještenosti u društvu. U likovnoj terapiji uvijek je naglasak na sami proces i terapijski učinak, te se upravo ovakvim projektima ukazuje na relevantnost promidžbe likovnog stvaralaštva i integraciju osoba sa intelektualnim teškoćama u sustav hrvatske suvremOvakav način rada u Centru se provodi već par godina te se pokazao vrlo korisnim za podizanje socijalne osviještenosti u društvu. U likovnoj terapiji uvijek je naglasak na sami proces i terapijski učinak, te se upravo ovakvim projektima ukazuje na relevantnost promidžbe likovnog stvaralaštva i integraciju osoba sa intelektualnim teškoćama u sustav hrvatske suvremene umjetnosti i šire.

JX1C0297

Natasa Janjic, Ana Maras Haramander i sticenici

JX1C0312

Natasa Janjic, Ana Maras Haramander i sticenici

Natasa Janjic, Ruzica Stipcic, Blanka Stancic Puhak, Ana Maras Haramander

Natasa Janjic, Ruzica Stipic, Blanka Stancic Puhak, Ana Maras Haramander

JX1C0326

JX1C0351

JX1C0355

JX1C0356

JX1C0364

JX1C0380

JX1C0382

JX1C0398

JX1C0403

Učitati još
Zatvori