Opatija – prva turistička destinacija koja je postala free reading zone

Opatija – prva turistička destinacija
koja je postala free reading zone

free reading zone

Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima. Ovaj revolucionarni pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, otvorio je naše umove i srca prema ideji besplatnog čitanja za sve ljude.

Današnja objava portala No Shelf Required ukazuje na važnost i potencijal tehnologije da u potpunosti transformira način na koji knjige i znanje dopiru do ljudi izvan institucija i daleko od gradova, velikih gradskih knjižara i urbanih sredina.

opatija-free-reading-zone-2

Opatija postaje free reading zone

Ovoga rujna ispisuje se sljedeće poglavlje u hrvatskoj priči o zonama besplatnog čitanja u gradu Opatiji unutar čijih granica za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta. Kako se na vrijednost projekta od početka ukazuje iz perspektive ne samo kulture i obrazovanja već i turizma, građani Opatije kao i njezini mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski.

opatija-free-reading-zone-6

Sve što korisnici trebaju napraviti je skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete. Knjižnici se unutar zone može pristupiti i putem stranice opatijareads.odilotk.es. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prepoznao je misiju i viziju projekta te je podržao njegovo lansiranje u Opatiji kao turističkoj destinaciji. Na zgradi Fakulteta u Iki od danas je istaknut FREE READING ZONE logo.

opatija-free-reading-zone-7

Knjige za sve

„Želimo svojim konkretnim aktivnostima doprinijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivnim partnerom u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije”, izjavio je Fakultet. Također dodaje: „Iako su knjige nama sveučilišnim nastavnicima i našim studentima dnevno uključene u procese učenja i poučavanja, čitanje knjiga želimo ovog puta promovirati kao dobar izbor za provođenje slobodnog vremena, kako turista tako i lokalnog stanovništva. Iz navedenog razloga odlučili smo sponzorski podržati ovaj projekt. Želimo Vam ugodne trenutke uz dobru knjigu!”

opatija-free-reading-zone-4

No Shelf Required je projekt u Opatiji iskoristio kao priliku da cijela FREE READING misija dobije snažan i izrazito kreativan novi vizualni identitet. Danas je Opatija prepoznatljivo mjesto kao zona besplatnog čitanja jer je obavijena tirkiznom bojom, a logo FREE READING ZONE vidljiv je na raznim lokacijama unutar grada. Ako prošećete gradom prema gradskoj tržnici, naići ćete na instalaciju koja simbolizira misiju i viziju projekta—umrežiti znanje i povezati ljudske misli i ideje na neraskidiv način, danas u Opatiji, sutra u New Yorku, preksutra u Alepu.

opatija-free-reading-zone-3

Inspiracija za čitanje

„Knjige su pčelice koje nose životvorni pelud od jednog do drugog uma,” kaže James Russell Lowell, Woody Allen očekivano duhovito ističe „Čitam u samoobrani”, a Thomas Whartonov „Sat proveden u čitanju je sat ukraden iz raja.”

Ovi, kao i brojni drugi citati izvješeni na instalaciji gusto isprepletenih tankih niti, inspiriraju nas na čitanje te ujedno ukazuju na važnost dostupnosti knjiga svima unutar guste mreže znanja koju je ljudska vrsta ispreplela kroz vrijeme ne bi li se čovjek emancipirao, a svijet bio bolji.

opatija-free-reading-zone-5

„Opatija postaje primjer drugim gradovima jer pokazuje da se i turizam može transformirati uz pomoć tehnologije”, stoji u izjavi No Shelf Requireda. „Tehnologija danas, onakva kakvu je svakodnevno konzumiramo, nema više početak i kraj. Ona ruši predrasude, a odavno je srušila gotovo sve barijere. Kao njezini konzumenti stvorili smo neraskidive veze s njom. Kroz nju vidimo sliku u muzeju, gledamo film, čujemo glazbu. Sve više sadržaja dostupno je besplatno. Zašto bi onda knjiga ostala u tami nedostupnosti?”

Svoju je podršku projektu dao i Rade Šerbedžija. Pogledajte video u nastavku.

https://www.youtube.com/watch?v=szIS8BKuxZ4

Instalacija: Pero Mrnarević
Foto: Marko Mihaljević

Učitati još
Zatvori