Dva genijalna murala na Jadranu

Dva genijalna murala na Jadranu

lonac gng 3

Dva velika murala na Jadranu

Prije nekoliko dana završio je najveći mali, a najbolji boutique festival Graffiti na Gradele. Već smo toliko puta spominjali koliko je velik taj, zapravo, mali festival, a sada imamo i dokaz koji ostaje, zauvijek. Osim odlične atmosfere, zabave, glazbe, druženja i partyjanja, na završetku festivala ostaje ono što se kroz njega provlači cijelo vrijeme. Ostaju fantastični murali, street art radovi i graffiti. Domaća i regionalna (i s pokojim umjetnikom iz ‘bijeloga svijeta’) scena slije se na tih nekoliko dana u Bol n a Braču. I ono što ostavi iza sebe je jednostavno – odlično.

lonac gng 2

Lonac

Tako je Lonac ovogodišnji festival obogatio svojim velikim muralom ‘DIONYSUS’, u ovom bolskom slučaju, bog hedonizma i street arta. Na skici je počeo raditi još u lipnju, ne otkrivajući za što je skica. realizirani, konačni rad stvarno je impozantan i toliko ljetni da ne možemo othrvati se onome što on predstavlja – maksimalno uživanje, guštanje i umjetnost. Dvije stvari koje jako često idu ‘ruku pod ruku’.

lonac gng 1

OKO & TUNA

Drugi koji nam je zapao za oko jest onaj umjetnice – OKO. Na otoku Ugljanu, u mjestu Kali OKO je naslikala veliku tunu. Nije bez razloga – mural sada krasi ovo ribarsko mjesto sa simboličnim prikazom tune. OKO je proučila tekstove o praznovjerju ribara, posjetila ribare te inspirirana njima odlučila obilježiti ovo ribarsko mjesto na najljepši mogući način. U Kalima postoji i sloga s petnaestak dobro opremljenih brodova, a tu je još desetak privatnih ribarskih obrta i poduzeća te tvrtka Kali tuna s vlastitom flotom i uzgojem tuna. To Kaljane svrstava u jednu od najjačih ribarskih flota na Hrvatskom Jadranu. Stara jezgra mjesta s uskim uličicama i kamenim kućama u dalmatinskom stilu smještena je na brežuljku odakle se pruža prekrasan pogled na okolicu, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve Sv. Lovre, zaštitnika mjesta Kali, kojemu se kao simbol ribara sada pridružio i mural s prikazom tune.

oko kali 1

Ova dva velika i impresivna murala pokazuju da street art scena nema granica. Osim što umjetnici stvaraju po festivalima, bilo umjetničkim, filmskim ili glazbenim, stvaraju i po cijeloj Hrvatskoj. Street art nije više rezerviran i za samo urbane sredine. Gdje god se nalazi veliki zid i dobra volja – može nastati impozantno likovno djelo koje obogaćuje zajednicu i okolinu.

oko kali 2

oko kali 3

Foto: OKOSilkfatblues Photo & Videography

Učitati još
Zatvori