Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar

Poznati na otvorenju izložbe u
galeriji Kranjčar

Sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena peta po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Đorđe Jandrić kao sljedbenik te Fernando Pessoa kao mentor. O samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića i Đorđa Jandrića.

Josip Tešija i Ruža Hodak

Josip Tešija i Ruža Hodak

Peti po redu par, koji zagrebačka galerija Kranjčar predstavlja u ciklusu Sljedbenik – mentor, nešto je drugačiji od dosadašnjih. Naime, prvi put se radi da mentor ne djeluje u istom ili sličnom mediju kao njegov sljedbenik, da nije osoba koju je sljedbenik poznavao ili živio s njegovim radovima, kao što je i prvi put da sljedbenik (ako to u ovom slučaju uopće tako možemo nazvati) pronalazi mentora isključivo u mentalnom okružju, ne samo nadahnut njegovim stvaralaštvom, već i otkrivši analogije u idejnoj provedbi  ni po čemu sličnih umjetničkih postupaka.

Boris Gujina, Zoltan Novak i Nikša Ninić

Boris Gujina, Zoltan Novak i Nikša Ninić

Đorđe Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija-kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u meta jezik. Stoga se u svojim novim radovima ne služi isključivo citatima Pessoine poezije, već uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i  nalazeći asocijativno – inspirativna uporišta koja koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja.

Dean D

Dean D

I ovaj put među mnogobrojnom publikom nalazila su se zanimljiva lica iz kulturnog i društvenog života Hrvatske: Dunja Vejzović, Christian Romanowski, Vlasta Delimar, Anica Kovačević, Borivoj Popovčak, Boris Greiner, Vanja Babić, Joško Lokas, Dean D., Koraljka Kovač, Tomislav Bahorić i mnogi drugi.

Josip Tešija, Kristina Bangoura i Mladen Lucić

Josip Tešija, Kristina Bangoura i Mladen Lučić

Josip Tešija, Tomislav Bahorić s djevojkom

Josip Tešija, Tomislav Bahorić s djevojkom

Koraljka Kovač

Koraljka Kovač

Lili Šekoranja, Desanka Vranjican i Elvira Kranjčar

Lili Šekoranja, Desanka Vranjican i Elvira Kranjčar

Nikolina Ivezić

Nikolina Ivezić

Vlasta Delimar

Vlasta Delimar

Učitati još
Zatvori