Jedinstveni muzej za djecu u Amsterdamu

Jedinstveni muzej za djecu u Amsterdamu

nemo muzej (3)

Budimo iskreni, djeca ne vole muzeje. Zapravo, većina odraslih ih isto ne voli, no kada putujemo na listi prioriteta nam je posjetiti bar jedan muzej. U posljednje vrijeme sve je jednostavnije pronaći zanimaciju za djecu kada ste na putovanju. Dječji sadržaji i muzeji sve su češći i zanimljiviji. Prvi na svijetu, muzej za djecu, otvoren je 1899. godine u New Yorku, Brooklyn Children’s Museum. Sljedećih pet osnovanih muzeja za djecu su redom bili u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je prvi dječji muzej u Europi otvoren upravo u Amsterdamu 1975. godine – Tropenmuseum Junior.

nemo muzej (4)

Danas u Amsterdamu možete pronaći jedinstveni dječji muzej, u kojem ćete se odlično zabaviti sa svojim djecom, a oni će puno toga i naučiti, te neće samo teških nogu ići za vama hodnicima i povremeno, na vaše zadovoljstvo promrmljati “mmmm” i “super”. Nemo, muzej znanosti i tehnologije, lako ćete uočiti iz velike daljine: samo potražite pramac ogromnog zelenog broda od bakra koji se diže iz vode kod istočnih amsterdamskih dokova, blizu Glavnog željezničkog kolodvora.

nemo muzej (5)

Moderan dizajn muzeja koji se ističe, a ipak savršeno uklapa u lučko okruženje, osmislio je slavni talijanski arhitekt Renzo Piano. Njegova vizija bila je napraviti “piazzu” 22 metra iznad vode, u centru Amsterdama. I doista danas djeca trče po „krovnom trgu“ dok roditelji piju kavu i uživaju u jedinstvenom pogledu s visoka na grad, rijeku i kanale. Protuteža razigranom eksterijeru je nekoliko etaža muzejskog interijera koji su dizajnirani na način da filtriraju sve vanjske smetnje kako bi se nesmetano uronilo u čuda znanosti. To su čuda koja zaslužuju nepodijeljenu pažnju dok otkrivamo kako funkcionira most ili ljudsko tijelo, kako nastaje struja, munja ili duga. Mnogi interaktivni sadržaji zanimljivi su za velike i male, kao na primjer gradnja brane i filtracija vode. Točno u podne svi se okupljaju oko centralnog stubišta muzeja i započinje demonstracija ogromne lančane reakcije koja se proteže kroz sve etaže muzeja. Tinejdžeri imaju svoj prostor u kojem mogu u miru otkriti što se dešava u njihovom tijelu kada se poljube ili jednostavno – što se to s njima sada dešava. Vrijedi pričekati red za ulaz u pravi laboratorij gdje djeca i roditelji mogu samostalno raditi eksperimente i otkriti kako na primjer funkcionira prašak za pecivo.

nemo muzej (6)

Arhitekt fascinantnog Nema otac je još nekoliko muzeja: High Museum of Art u Atlanti, muzej u Bernu posvećen Paul Kleeu, prirodoslovni muzej u San Franciscu, muzeji Morgan i Whitney u New Yorku, Harvard Art Museums i mnogi drugi. Ipak najpoznatiji je po svom radu na pariškom muzeju Centar Georges Pompidou, još jedan muzej koji vrijedi posjetiti s djecom. Kao i Nemo, ostat će im u neizbrisivom sjećanju zbog vanjskog izgleda muzeja, atraktivnih sadrzaja koji ga okružuju, kao i zbog nevjerojatnih muzejskih eksponata. Djecu na leđa i krenite u potragu za Nemom!nemo muzej (1)

nemo muzej (8)

Tekst: Katarina Bakić Vujičić
Foto: Nemo

Učitati još
Zatvori