Čak dva street art festivala u Hrvatskoj među najboljima na svijetu

Čak dva street art festivala u Hrvatskoj
među najboljima na svijetu

18238680_881076705363919_3823438588041608514_o

S dolaskom ljeta glazbeni festivali vladat će svim obalama svijeta, no street art i graffiti festivali postaju im opaka konkurencija s obzirom na posjećenost i interes koji se za njih rodio zadnjih godina. Za sve one koji svoje ljeto planiranu i na kontinentu donosimo preporuku više festivala koje valja posjetiti. Osim mnogo umjetnosti, sve od reda donose i odličan glazbeni program te mnogo, mnogo zabave. Britanska stranica momodo proglasila je najbolje street art fetsivale ove godine, a čak dva izdanja su iz Hrvatske.

Street Art umjetnici iz cijeloga svijeta okupit će se na Paradox: Tauranga Street Art Festival – Tauranga na Novom Zelandu. Ovaj festival pretvara grad Taurang u etabliranu galeriju na otvorenome, a značajna je činjenica da će ove godine festival izložiti najopsežniju izložbu radova najslavnijeg street art umjetnika Banksyja. Festival traje od 28. ožujka pa sve do 25. lipnja.

mural

Nama mnogo bliži,  Londonu se od 2. do 10 lipnja održava Brockley Street Art Festival koji donosi panel diskusije, filmske projekcije i umjetniče instalacije postavljene na javnim gradskim površinama. U Stockholmu se od 30. lipnja do 2. srpnja održava festival Stockholm Urban Art koji osim street arta donosi i nastupe žonglera, akrobata, iluzionista i komičara. Na više ljetnoj lokaciji, u španjolskom mjestu Fanzara, održava se od 6. do 9. lipnja, festival M.I.A.U Fanzara koji okuplja oko 40 umjetnika i to u sklopu The Museo Inacabado de Arte Urbano (The Unfinished Museum of Urban Art) koji izlaže radove nešto drugačijeg izraza od onoga koji bismo očekivali na street art festivalu. Svi posjetitelji tamo će moći vidjeti skulpture, land art, instalacije i 3D intervencije te naravno street art radove na velikim zidnim površinama.

gng_modul_bare-cover

Domaći festival Graffiti na Gradele održava se od 27. do 29. srpnja na Bolu na Braču i donosi mnogo street arta, graffita, odlične glazbe i partyja. Prvi headlineri su već objavljeni, a kakvo nas još iznenađenje očekuje saznat ćete prateći nas ili Graffiti na Gradele.

Festival čija inačica se održava i u Hrvatskoj svakako je Meeting of Styles iz Kopenhagena u Danskoj. Festival donosi najveće okupljanje streetartista i održava se u preko 30 gradova diljem svijeta. Iako je originalno iz Wiesbadena, njegovo glavno i najveće izdanje održava se od 21. do 23. srpnja u Kopenhagenu, dok će se hrvatski, zagrebački event održati u suradnji s Festivalom tolerancije i Art Parkom. Za sve informacije o događaju pratite nas ili  Festival tolerancije.

Još jedan veliki festival trebate ucrtati na svoju kartu, a to je Mural festival u Montrealu. Iako nije baš iza ugla, no ako ste u mogućnosti ili ste planirali put u ovu prekooceansku zemlju svakako pokušajte posjetiti ga. Radi se o golemom street art festivalu, jednom od najvećih, kojeg je u 2016. posjetilo preko milijun posjetitelja.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori