Tekst za djecu osvojio prvu nagradu

Tekst za djecu osvojio prvu nagradu

Prvu nagradu ovogodišnjeg natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu ‘Mali Marulić’ koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split, osvojio je tekst Olje Savičević Ivančević ‘Som na cilome svitu’.

mali marulić post

‘Između 45 pristiglih tekstova jedan se posebno izdvojio. Izdvojila ga je prije svega sasvim specifična atmosfera pisanog tkiva u kojoj su se stopile tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisan izmišljenim otočkim narječjem ‘Som na cilome svitu’ neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Tekst je istovremeno priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje, koje cijelom tekstu daje kvalitetu istinskog književnog djela.’ – u opisu nagrađenog teksta istaknuo je žiri.

olja post

Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenutcima visoke drame. Ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth nastavlja talentirano prevoditi balkansku literaturu i prenosi raspoloženje trenutka u ‘Adio, kauboju’: ‘Hrvatska autorica Olja Savičević u Dadi stvorila je privlačnu svjedokinju koja je ujedno i jedna od preživjelih likova u romanu, ne klasičnu junakinju, ali dopadljiv i simpatičnu heroinu (…)’. Olja Savičević Ivančević objavila je i dvije, već pomalo klasične, zbirke poezije: ‘Mamasafari i ostale stvari’ i ‘Kućna pravila’.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori