MSU donosi odličan program za svoj rođendan

MSU donosi odličan program za
svoj rođendan

msu-oko-cover

U subotu, 10.  prosinca Muzej za suvremenu umjetnost u Zagrebu slavi svoj sedmi rođendan i cijeli dan, od 11 do 20 sati svim posjetiteljima osim slobodnog ulaza pripremio je bogati kulturni program.

Odmah ujutro u 11 sati predstavit će se novo lice kafića gdje je umjetnik Miron Milić realizirao crno-bijeli mural na sjevernom zidu te će se u prostoru kafića održati i razgovor s njime, koji će voditi Ivana Kancir. U isto vrijeme održat će se besplatno vodstvo po postavu Zbirke u pokretu. U dvorani u kojoj se održava izložba Sfinga velegrada zainteresirani posjetitelji moći će crtati ili slikati za štafelajem pred nekima od ponajboljih djela i autora hrvatskog moderniteta. Za sudjelovanje u crtanju možete se prijaviti putem obrasca. Također u 11 sati počinje program za najmlađe, u dvorani Gorgona puštat će se besplatni crtići za djecu i to do 16 sati.

Ivan Picelj

Ivan Picelj

Posjetitelji će moći vidjeti Arhiv i knjižnicu Ivana Picelja. Ta iznimno bogata i vrijedna umjetnička ostavština govori o jednom od glavnih protagonista geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj. Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente Ivana Picelja. Knjižna se građa sastoji od kataloga samostalnih i grupnih izložbi, monografija, knjiga, stručnih časopisa i drugih publikacija.

Prostor izložbe ‘Data Recovery’ – u desetominutnom izlaganju kustosi MSU-a upoznaju posjetitelje s osnovnim medijskim tehnikama i pristupu umjetničkom stvaralaštvu Dalibora Martinisa. Pristupačno i jednostavno provest će vas kroz nekoliko cjelina koje čine izložbu Data Recovery 1969-2077, objasniti što je postupak kojeg Martinis naziva Data Recovery, zašto koristi binarni niz, kako umjetnik doživljava muzeje, što znači biti pionir video umjetnosti ili kako doživljavamo vlastitu prolaznost.

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

U 12 sati Nada Beroš održat će izlaganje o suvremenoj rekonstrukciji salona slavne američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein (1874-1946) i kako ona funkcionira u muzejskom okruženju Zbirki u pokretu te kakav je edukativni potencijal tog suvremenog umjetničkog projekta ‘radikalno anonimnog umjetnika’. U 13 sati predstavljanje je ilustrirane mape ‘Nacrti i perspektive, 1949-50’ koja sadrži pet projekata izložbenih paviljona za međunarodne sajmove u Beču, Stockholmu, Parizu, Hannoveru i Chicagu i tri postava izložbi u Zagrebu i Beogradu koji su nastali u od 1949. do 1950. Autori projekata bili su Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec kojima se na projektima izložbenih postava priključuju Zvonimir Radić i Đuka Kavurić.

Tijekom popodneva moći ćete pogledati izložbu ‘Nedjeljno slikarstvo preko Save’, a održat će se i kreativna radionica za cijelu obitelj ‘Obiteljsko razigravanje’ koja objedinjuje likovnost, ples, igru, pričanje priča i poticajnu glazbu. Ulaz na radionicu je slobodan uz obaveznu prijavu na punakuca@punakuca.hr i na tel: 0989776178 najkasnije do petka 9. 12. 2016. Također će u programu sudjelovati i poznati antikvar i kolekcionar antikviteta i umjetnina Jura Gašparac.

msu slider

Slijede lutkarska predstava i nastup dječjeg zbora. U 18 sati održat će se izlaganje Leonide Kovač o jezičnom eksperimentu Gertrude Stein kao o fenomenu koji je anticipirao mnoge danas poznate radikalne umjetničke prakse. U 18 i 30 održat će se druženje i predstavljanje Kluba mladih MSU-a te razmjena knjiga. Za kraj dana, muzej u 19 sati otvara izložbu ‘Performing the exhibition’ gdje će Ivan Moudov predstaviti nove radove, među kojima su i oni koji su nastali za vrijeme njegova boravka na rezidenciji u Zagrebu, a bit će izloženi na raznim mjestima u Muzeju. Publika će imati prigodu probati i posebno vino koje je za otvorenja svojih izložbi proizveo sam umjetnik.

MSU NASLOVNA

U 20 sati u dvorani Gorgona održat će se projekcija filma Radovan Ivšić – Nepokorena šuma. Godine 1954. Radovan Ivšić se u trideset i trećoj godini života povlači u šumu, u lugarsku kućicu na Sljemenu, iznad Zagreba. Pjesnik i dramski pisac, razočaran poslijeratnim društvenim i političkim okružjem te obilježen nerazumijevanjem onoga što je radio, u samoći prevodi francuske klasike. Ubrzo zatim odlazi u Pariz, gdje upoznaje Andréa Bretona te sudjeluje u nadrealističkom pokretu, surađujući i družeći se s nadrealistima.

Sve detaljne informacije o programu u subotu možete saznati na Facebook stranici i na msu.hr.

Foto: Muzej suvremene umjetnosti, OKO

Učitati još
Zatvori