Agnieszka Holland prva dobitnica nagrade Maverick

Agnieszka Holland prva dobitnica
nagrade Maverick

motovun cover

Dodjela nagrade Maverick

U Motovunu je jučer, u petak, 28. srpnja održana svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada Maverick namijenjena je autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, a ovogodišnja dobitnica jedna je od rijetkih filmskih autora, a kamoli autorica, iz nekadašnjeg Istočnog bloka a današnje istočne Europe, koja se etablirala izvan domaćih granica i uspješno spojila filmski istok i zapad.

Agnieszka Holland

Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić koji je tom prilikom rekao: “Agnieszka Holland je dama koja živi jedan jako buran život oko svijeta, žena koja je jedna od najznačajnijih redateljica današnjice i iznad svega krasno biće”.

“Drago mi je da je žena osvojila ovu nagradu, ali mi je žao da sam prva. Nadam se da će nas biti još u godinama koje dolaze jer mi je Motovun Film Festival jedan od najdražih zbog ovog grada, filmova, ljudi i hrvatskog jezika”, izjavila je Holland.

motovun 1

Film Tragovi

Nakon svečanost dodjele nagrade prikazan je njezin najnoviji film Tragovi, koji je odjeknuo unutar službene konkurencije Berlinalea, gdje je i nagrađen Srebrnim medvjedom. Ova anarhističko-feministička kriminalistička drama s elementima crne komedije, naišla je na osudu u Poljskoj gdje je film proglašen promocijom eko-terorizma i antikršćanskim. Film Tragovi dolazi u vrijeme širenja neokonzervativne kontrarevolucije, ne samo u Poljskoj i Hrvatskoj nego i globalno, zbog čega je rad Agnieszke Holland aktualniji nego ikad prije. Zbog važnosti njezinog cjeloživotnog rada, širenja granica filmskog izričaja i svakako neumornosti – ova slobodnjačka motovunska nagrada Maverick ove godine otišla je u njezine ruke.

Za vrijeme počasnog boravka redateljice koja je u svojoj dugogodišnjoj filmskoj karijeri triput nominirana za nagradu Oscar, osim njezinog najnovijeg filma koji je bio u glavnom programu 20. MFF-a, prikazan je i njezin film iz 1978. Provincijski glumci i pilot epizoda HBO hit serije Treme na kojoj je bila gostujuća redateljica.

motovun 3

motovun 2

Učitati još
Zatvori