Dubrovnik je dobio veliki mural, rad odličnog Mirona Milića

Dubrovnik je dobio veliki mural, rad
odličnog Mirona Milića

miron 1

U Dubrovniku je osvanuo veliki mural, rad poznatog mladog umjetnika Mirona Milića. U sklopu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Grad Dubrovnik je pozvao desetak umjetnika da kroz projekt ‘Grad kandidat: Razotkrivanje’ interveniraju u prostor grada u skladu s načelima sustvaranja, eksperimenta i istraživačkog pristupa.

miron 3

Jedan od pozvanih umjetnika bio je i Miron Milić koji je projektu pristupio na jedan intimistički način. Naime, oslik zida prikazuje balon na vrući zrak, s četvoro putnika u njegovoj košari. Taj je balon autora podsjetio na rano djetinjstvo u Dubrovniku, baš kada je počeo crtati.

miron 6

Ovakav balon također podsjeća i na stare brodove jer je napravljen od užadi, platna te ima sidro, samo se podiže i plovi zrakom… baš kao brod morem. Putnici su znakovito okrenuti leđima promatračima jer ‘odlaze’, gledaju naprijed, ostavljaju staro i okreću se novome. Izražena simbolika očita je poveznica s dubrovačkom lukom, na čijem zidu zgrade se sam mural naziva ‘Novi horizont’ i nalazi.

miron 4

miron 2

Foto: Marko Ercegović

Učitati još
Zatvori