Od 14. do 19. rujna Zagrebom vladaju lutke

Od 14. do 19. rujna Zagrebom vladaju lutke

48. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva.

lutkastvo post

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF! (od 11. 9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom. Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala te u četiri predstave u popratnom programu.

Novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad ‘Lutkomendija’, čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

pif plakat post

Ulaznice za 48. PIF možete kupiti u pretprodaji 10. i 11. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave bit će dostupne i putem internetske stranice pif.hr, na kojoj možete pronaći i cjelokupan program festivala.

Učitati još
Zatvori