Ovogodišnji festival Organ vida najambiciozniji je do sada

Ovogodišnji festival Organ vida
najambiciozniji je do sada

Francuski paviljon

Francuski paviljon

13. rujna počinje osmo izdanje do sada najopsežnijeg i najabmicioznijeg međunarodnog festivala fotografije – Organ vida. Tijekom dvanaest dana održavanja festivala, na sedamnaest lokacija u Zagrebu, održat će se izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni dio programa.

Vrlo intenzivan će biti Tjedan otvorenja, od 13. do 17. rujna, u kojem će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjeg edukativnog dijela programa.

Dragan Petrović, Bez naziva

Dragan Petrović, Bez naziva

Među više od četiristo prijavljenih fotografskih projekata odabrano je deset finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Francuskom paviljonu: Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm (Njemačka), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) i Pierre Liebaert (Belgija).

Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u utorak 13. rujna u Francuskom paviljonu, i to od 18 do 20 sati, kako bi se fotografije mogle razgledati pri danjem svjetlu. Nakon 20 sati pred Francuskim paviljonom prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Michal Siarek

Michal Siarek

Dan prije, u ponedjeljak 12. rujna, u Galeriji Zvonimir otvara se izložba Lekcije iz ’91. koju je kurirala fotografkinja Sandra Vitaljić. ‘Izložba Lekcije iz ’91. po prvi put je u ovom opsegu i na jednom mjestu okupila fotografe iz cijele regije te nekoliko međunarodnih gostiju kako bi prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije.

Fokus izložbe jest na poziciji fotografa i njihovoj perspektivi na protekle ratne događaje bez podilaženja političkim agendama. Trideset i dva autora i jedna autorica predstavit će se s više od sto pedeset fotografija u inovativnom postavu umjetničkog kolektiva Oaza’ – najavila je Vitaljić.

Milomir Kovačević

Milomir Kovačević

Među preostalih osam izložbi jest i 1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti – putujuća izložba koja istražuje temelje ekonomske nejednakosti dok raskošna izložba Past is Now istražuje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti. Kakva je ovo knjiga? i Fotobookfestival Kassel: Izložba foto knjiga udovoljit će svim ljubiteljima fotografskih knjiga.

Reprezentativne su izložbe jednog od najzanimljivijih fotografa današnjice Phillipa Toledana koji se putem svog projekta Možda suočava sa strahom od smrti te utjecajnog i velikog Rogera Ballena koji nas putevima mašte i realnosti vodi u Zemlju sjena. Samostalnom izložbom predstavit će se mladi hrvatski fotograf Nikola Zelmanović, i to serijom Ovdje i sada, putovanjem u nepoznate dubine naših misli. Projekt se sastoji od fotografija koje pobuđuju osjećaj promjene.

Phil Toledano

Phil Toledano

Filmski program Organa Vida predstavlja dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o festivalskim velikanima: Mapplethorpe: Pogledajte slike o jednom od najkontroverznijih fotografa koji je postao ključna osoba fotografije 20. stoljeća te Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica o američkoj fotografkinji poznatoj po vizualnim narativima koje prikazuju njen vlastiti svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti.

Premijera filma Mapplethorpe: Pogledajte slike organizirana je u suradnji s Dokukinom KIC, gdje se film može pogledati svakodnevno od 16. do 24. rujna u 21 sat. Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica prikazuje se u nedavno otvorenom Art Parku u subotu 16. rujna u 21 sat.

Roger Ballen

Roger Ballen

Za više informacija i za detaljan raspored festivala posjetite organvida.com te pratite Facebook stranicu.

Marina Paulenka, Sandra Vitaljić i Lea Vene

Marina Paulenka, Sandra Vitaljić i Lea Vene

Phil Toledano

Phil Toledano

Tito

Tito

 

Učitati još
Zatvori